http://www.bloggtrafik.nu/banners/80x15a.jpg Livet som ung mamma till ett mirakel -

Min pappa är bättre än din.

Svärmor fick babysitta Nora när jag tränade. De fick sällskap av en liten pojke (3 år kanske), vars pappa tränade på gymmet.

Svärmor: Tränar du här?
Pojke: Nej, min pappa gör. Han är bäst här.

Barn är väl för söta?
Längtar till den dagen Nora säger samma sak om mig. Lite egoboost sitter ju aldrig fel.



Bästa presenten, sa Nora.

"Ingen kan vara nere med en ballong"- Nalle Puh.


Partyhelg att se fram emot.

Gud vad jag längtar till helgen. Redan.
Fredag- Vinkväll med fina Karolina.
Lördag- Bodaborg+ fest med mina underbara killar från gymnasiet.
Söndag- Söndagsmiddag hos mamma.

Hur kan man inte längta?
Under veckan har vi visserligen roligheter för oss också. Bland annat ett läkarbesök för Pottan, lite träning, få hem sommarkläderna från H&M som vi beställt och så blir förhoppningsvis att ingviga Noras badbrallor som hon fick av sin farmor.



Pott-träning

Fick hem en potta som svärmor köpt på Ullared igår. Invigde den imorse. Nora satt och skrattade där en stund och efter några minuter kom både det ena och det andra i pottan. Så duktig tjej!
Pottan var förövrigt en grej för sig. När avföringen nuddat "botten" så spelade den en melodi. Någonting som varesig jag eller sambon hade någon aning om innan. Kan säga att vi blev rätt fundersamma alla tre, när melodin började spelas och vi inte förstod varifrån. Slutade inte låta förrän man hade tömt pottan heller. Men det kanske är bra? Så man vet om någonting hänt.

Nu ligger plutan och smaskar på en äppelbit i en sådan där smart smak-napp. Supersmart om di små inte fått tänder än eller om man är rädd att de ska sätta i halsen! Umami taste teaser, heter den. Kostar 99 kr tror jag, men vi fick den för 49 på barnmässan. Kap!


Barnmässan i Karlstad.

Packade in familjen i svärmors bild och bad henne köra oss till Karlstad för barnmässan och för att besöka Anna, W och hennes sambo som flyttat dig.
Mässan var över förväntan. Fick med mig massvis med gratisprylar hem. Även en del presenter som svärmor stod för. Bland annat en fjärilsballong och badbrallor. Nu kan jag alltså plaska runt med Pottan i Örebros simhallar utan att oroa mig för att hon skiter ner poolerna. Toppen!
Kände efter att jag besökt mässan att det hade varit ännu bättre att besöka den som gravid. Fanns så mycket grejer som man hade behövt i starten, när bebis är minimini. Min brutta är liksom aningens förstor för det mesta som kom i påsarna, men jag tänker banne mig klämma ned henne i de fina kläderna hon fick (trots att det var strl 56 och hon har 62...). Allt går med våld.

Vi åkte ju och hälsade på Anna och W också, som sagt. De har flyttat till ett litet radhus, typ. Skitmysigt. Hängde där över en fika och lite kramkalas. Grabben hade växt som ogräs. Han är så stor, så stor. Och kan så himlans mycket. Trots att det bara skiljer en månad mellan honom och Nora så kan han bra mycket mer saker. Svåra saker.
Men Nora kommer dit i sinom tid.

Nu är jag helt slut efter en lång dag (Nora tvingade upp mig innan solen gått upp...) så nu tackar jag för mig. Punkt och slut.


Tvåbarnsmamman.

Barnvaktade Vinnie när hans mamma fixade ögonfransarna. Vinnie är 5 månader, precis som Nora, och kräver därför rätt mycket uppmärksamhet. Han är världens snällaste bebis men de har ju fortfarande lite behov. Så, jag hade alltså två ungar i samma ålder med samma behov av uppmärksamhet. Det var lite krångligt. Ena på armen, den andra missnöjd.
Men det var trevligt ändå! Vi hade kul, alla tre. Satt och sjöng visor, lekte med lampor och läste om våldtagna pojkar. 

Jessicas ögonfransar blev förövrigt riktigt jävla snygga. Jag är avis. Ska tvinga min sambo att ge mig sådana i present.

Summa sumarum av dagen
; Inte skaffa fler barn innan Nora kan sköta sig lite själv. Och skaffa skitsnygga ögonfransar.



Tvätt.

Min vs sambons tvätthög.



Jag vet inte vem av oss det säger mest om.
Han som har typ 10 klädesplagg i sin eller jag som har typ hela garderoben?

Det går framåt.

Vilka händelserika dagar vi har haft här hemma. Som ni vet så är det tänder på G och vi har således haft mycket skrik och gråt här. Framförallt på nätterna. Men även roliga saker har hänt;

Igår satt ungen själv. Helt utan problem i flera minuter. Jag fick nästan lite panik över att hon överansträngde sig så jag puttade efter ett tag tillbaka henne mot soffan igen. Idag satt hon ännu mer. Man kan riktigt se hur stolt hon är över sig själv.



Idag somnade hon i maten istället. Inte så mycket framsteg i utvecklingen kanske. Men så roligt att se! Lite bitter över att jag inte fick med det på film.



Highway to hell.

Tack för erat pepptalk! Vi får helt enkelt ta det lugnt och acceptera hennes plötsliga blyghet.

Idag tänkte jag klaga lite. Så vill ni inte läsa klagomål så sluta läs nu.

Örebros busschafförer. Jag bara undrar, hittade de sina körkort i ett kinderägg eller vad är grejen? Fullkomligt värdelösa på att köra buss. Brutalt dåliga. Ställer sig på bromsen i varje krök, vid varje rödljus och busshållplats. 99% av de chaufförer jag stött på här i stan har dessutom en hemsk attityd och tror sig stå över alla. Lite komiskt med tanke på deras yrkestitel. (Inget ont om outbildat folk, men vi står ju inte så högt i jämförelse med många andra).
När jag var i Sthlm sist så åkte jag med en ung chaffis. Alltså riktigt ung, säkert inte äldre än 25. Han åkte så lugnt och fint. Mjukt. Varför kan inte alla vara som honom?
Nej, vi örebroare har mycket att lära av fina huvudstaden. Minsann.

Ska bannemig sluta åka buss och ta körkort istället. Blir säkert billigare i längden också, med tanke på hur mycket pengar länstrafiken suger ur oss. 20 kronor per resa. En resa av dödsångest. Värt.


Help, pliiiis!

Jag tänkte jag skulle fråga er, kloka mammor, pappor och annat klokt folk som läser.

Min dotter har börjat tycka illa om folk och är verkligen inte sen med att visa det. Jag vet inte om det är allmänt hat eller om hon är rädd, men någonting är det iallafall.
Min mamma, hennes mormor, ligger just nu inte så bra till. Inte hennes fästman heller, för den delen.
Så fort de kommer för nära så gallskriker hon och slutar inte förrän efter massa tröst från mig. Så kan vi ju inte ha det! Jag vill ju att vi ska kunna hänga lika mycket hos min mamma som hos sambons.

Vad ska jag göra? Har ni varit med om samma sak? Är det bara att vänta ut det?


Music music.

Till er som har samma musiksmak som mig (dvs akustisk blues typ) så kan jag komma med ett glädjande besked. Insåg precis att Amos Lee har släppt en ny skiva och jag är kär redan efter andra låten. Han är ta mig tusan fantastisk!

Missionbell- Amos Lee

Köp eller lyssna via spotify. Enjoy!


Tandsprickning.

Verkar vara lite lugnare på tandfronten idag. Har inte behövt proppa ungen full av alvedon iallafall. Vilket elände det är, det hade jag inte väntat mig!
Fick lite tips när jag surfade runt igår som jag tänkte jag kunde dela med mig av.

* Lägga in tuggleksaker i frysen och sedan låta barnet suga på dem.
* Mata med fruktpuré/yoghurt som legat i kylskåpet.
* Ge en skalad, rå morot att tugga på.
* Dricka kallt vatten
* Tugga på en frusen tvättlapp

Och i värsta fall ge alvedon då. Prövade fruktpuré igår och det verkade lindra ganska bra, trots att hon hatar smaken av det.

(Tydligen kan öroninflammation misstas för tandsprickning också)


Barnvagn till salu.

Har förresten lagt ut Noras kombivagn med liggdel på blocket, någon som är intresserad här kanske?



Använd i 4 månader. Riktigt smidig och lättkörd. Liggdelen går att sätta åt båda hållen och styret är justerbart. Supersnygg tycker jag!
Kostar 2500 kr.

Tänder på g?

Jag har en gnällpotta här. Inte hela tiden, tack och lov. Men ett par timmar per dag går åt att bara gnälla och gny. Vad jag har förstått så kan det vara tänder som håller på att bryta ut. Med tanke på att hon stoppar allt i munnen och verkligen biter hårt så är jag beredd att tro på det.
Har en bitring inne i kylen som hon ska få tugga på imorgon, hoppas det hjälper.

Vad brukar annars fungera?


In your face.

Nora och jag satt och mös (myste?!) i soffan imorse när Mr.Pappa kom in.

Mr. Pappa: Här sitter du Nora och har mjukisbrallor. Du kommer bli precis som din mamma när du blir stor.
Nora: Mmm, Mamma!!

Ja, jag tror min dotter har valt sida. Joined the dark side. Mjukisbrallesidan. Där ska hon och jag leva lyckliga i alla dagar.

(Hon har lärt sig säga mamma efter att jag har tjatat hål i huvudet på henne med det ordet. Nu relaterar hon det inte alltid till mig, utan oftast till mat, som i "namnam", eller som skällsord. Typ)

Fel på mig eller dem?

Ibland känner jag mig som världens sämsta mamma och ibland som världens bästa. Däremellan känner jag mig helt okej. Mitt barn lever, är hel, ren och frisk. Hon andas och hjärtat slår. So far, so good.

Jag märker att vissa mammor oroar sig. För allt. Kanske helt i onödan?
Jag kokar exempelvis aldrig vatten till Noras ersättning, jag tar det kallt från kranen och ställer in i micron. Tappar hon nappen så sköljer jag av den innan jag stoppar den i hennes mun. Orkar inte koka den varje gång. Har inte tid. Jag låter henne leka framför tvn i sitt babygym för att få lite tid att slösurfa på datorn, fast att jag har hört att Tvn inte är bra för småbarn.

Är det bara jag eller nojar mammor för mycket nu för tiden? Eller borde jag skärpa mig?


BVC-besök och vaccination 2.

Idag var det dags för BVC-besök med vaccination. Ingenting man som förälder ser fram emot. Men det gick bra, hon var tapper. Skrek lite och tårarna sprutade några ögonblick men hon bet ihop rätt fort.

Här var dagens mått:

Huvudomfång:
Födsel: 34 cm
Sist: 40, 5 cm
Idag: 42 cm

Vikt:
Födsel: 3590 g
Sist: 6160 g
Idag: 7060 g

Längd:
Födsel: 52 cm
Sist: 62,5 cm
Idag: 64 cm

900 gram. På 4 veckor. Det är tamigtusan riktigt bra! Det var inte bara inbillning att hon vägde bra mycket mer än sist.
Nu ligger hon här och smågnyr lite. Inte allt för nöjd med tillvaron men inte heller supermissnöjd. Vill nog mest bara sitta hos mig, verkar det som. Det får bli en sådan dag idag!


5 månader.

Nora blev ju 5 månader i onsdags. Jag grattade henne självklart, glömde bara skriva om det i bloggen.

Nu kan/gör hon:
- Kan sitta med ytterst lite stöd
- Gillar att pilla med sina händer- bättre motorik.
- Härmar ljud och ord väldigt lätt och pratar konstant. (säger nu mama utan problem)
- Vill ha mer närhet när hon ska sova
- Har blivit lite mer blyg inför folk hon inte känner så bra.
- Äter två riktiga mål mat om dagen, lunch och kvällsmat.
- Fullkomligt älskar att busa. Bli kittlad, pussad på, pratad med. All fokus på Nora!

Stora tjejen. Jag blir lika chockad varje månad.


Dag 25.

25e bilden: En person som alltid gör dig glad.
(Klicka på bilden för att komma till listan)



Lite samma förklaring som på förra. Min dotter. Varje dag. Hela tiden. Ett leende från henne och min dag är gjord.

Dag 24.

24e bilden: En bild som gör dig glad.
(Klicka på bilden för att komma till hela listan)



Alla bilder på min dotter gör min själaglad. Men på denna är hon så söt att jag skulle kunna äta upp henne. Söt bebis= glad mamma.

Snabb tripp till Sthlm.

Varning för ointressant och otroligt långt inlägg.

Jag fick biljetter hemskickade från Karolinska sjukhuset i Solna förra veckan. Det var dags för ny vaccinspruta (jag är med i en studie om livmoderhalscancer och får vaccinet gardasil i forskningssyfte). Nora fick hänga med, såklart.

Var riktigt skönt att komma bort ett par timmar från gamla gråa Örebro. Jag må älska min hemstad, men miljöombyte skadar aldrig. Kände verkligen att jag ville flytta tillbaks. Att jag saknade både staden och mina vänner som bor där.
Hur som helst. Tågresan gick helt utan problem. Nora charmade brallorna av alla passagerarna med sitt skratt och snack. Bussresan till sjukhuset gick precis lika bra (älskar förövrigt att det är gratis att åka buss med barnvagn i Sthlm...borde införas här hemma). Tog min spruta, pratade med läkaren om nästa besök då nya cellprover ska tas och fick lite sjukhusmat. Köttbullar och pulvermos. Kunde varit bättre, men kunde också varit sämre så jag klagar inte.
Nora fick äta lite morot/palsternacka i personalrummet. Tydligen var det mycket mer spännande att kolla på alla läkare/sköterskor som satt runt bordet och åt semla, så det var inte mycket mat som gick ner.
Vi tog bussen upp på stan igen för att ströva omkring med min kompis FotoJohan (minns ni? Annars var han min arbetskamrat på Grönan). Har verkligen saknat honom. Vi har haft så många fina stunder ihop. Sommaren 2009.

Ja, och sedan var det dags att ta tåget hem igen. Hemresan gick riktigt bra den med, om man bortser från den bitterfittan som satte sig brevid oss. Hon bad mig få tyst på en superglad Nora. Vilket skämt. Få tyst på en 5 månaders bebis. Hur skulle det gå till?

Kan ju tillägga att Nora var på strålande humör trots att hon inte sov en sekund under hela dagen. Inte en enda tupplur. Helt sjukt. Hon sov redigt gott när vi sedan kom hem iallafall.




Barnvagnsmarschen.

Ursäkta min frånvaro! Har haft så sjukt mycket att göra. Har bara varit att ramla till sängs när man fått tid över de senaste två dagarna. Inte okej.

Har egentligen massor att skriva men jag börjar med tisdagens barnvagnsmarsch, som jag skrivit om tidigare här.

Det var tänkt som en lätt promenad emot mödradödligheten genom stan för mig och min föräldrargrupp, typ. Så blev det inte. Först sprang vi till SR för att en intervju angående barnvagnsmarschen skulle hållas. Sedan knallade vi vidare upp på stan för att fortsätta. SVT, TV4, Na och någon snubbe från Hällefors (?!) kom för att uppmärksamma händelsen. Tur för mig att Jessica stod i centrum och skötte allt med bravur. Riktigt proffsig!
Nu känner åtminståne jag att jag har gjort lite skillnad för världen. Som Jessica sa "många bäckar små". Vi har gjort det vi har kunnat, nu återstår det att se vad politikerna tänker göra.

Bilder från marschen:

(Sista bilden är tagen härifrån. Där finns även en artikel att läsa)

Efter den här marschen känner jag mig tusen gånger mer motiverad att hjälpa till mer. Att göra mer för världen. Det är ju inte så svårt, egentligen. Att antingen ställa till med sådana här event eller bara skicka lite pengar till organisationer, vad som helst kan göra stor skillnad för någon.

Tips.



Jag tänkte jag skulle tipsa er med barn i Noras ålder (dvs typ 4-5 månader) om kvällsmat. Denna lilla burk älskas inte bara av henne utan också av mig. Hon slukar all mat på tallriken på 5 minuter och står sig sedan på gröten till 7 på morgonen (hon äter den vid 20 på kvällen). Win- win. Har visserligen bara sett den i en Ica-butik hittills, men om man letar så finner man den nog. Kostar ca 12 kronor burken, men den räcker till två kvällar.
Hon älskar den verkligen!  

Ensam hemma.

Har ensamtid. Alldeles för mycket ensamtid, en överdos. Vet liksom inte vad jag ska göra av tiden. Vad gjorde man innan man fick barn? Jag är så ovan att jag satte mig framför bigbrother-live. Det säger en hel del, det. Tittar på helt meningslösa konversationer med skåningar. Förstår hälften av vad som sägs. Allt för att slippa känna mig ensam.

Folk säger att man ska "njuta", men ingenting får mig att njuta så som min dotters leende. Men o andra sidan, dessa ensamma timmar får mig ju att inse hur otroligt lyckligt lottad jag är och hur mycket jag älskar min dotter. Det är ju aldrig dåligt att bli påmind om sånt.
Så, nu ska jag sitta här en timme till och njuta av tystnaden för att sedan gå iväg och våldspussa min tös.

Tack hjärtat för att du tog henne en stund idag. Nu kan jag vara världens bästa mamma i 5 månader till, tills nästa gång!


Dag 23.

23e bilden: En bild från i somras.
(klicka på bilden för att komma till hela listan)



Jag bara älskar denna bilden. Min lilla kula i en söt sommarklänning. Big Love. Vecka 30 på bilden.

Tävling.



Jag tävlar inne hos sunkissedsugar om ett valfritt paket med namnnappar.
Klicka på länken ovan för att tävla du med!
Vinnaren dras den 22/3


Good morning, sunshine!

Min sambo har en tendens att föra konversationer i sömnen. Detta kan skapa lite förvirring både hos honom och mig.

Jag: När ska du gå upp?
Mr.Pappa: Alltså det står ju i tidninge som du visade..
Jag: Va?
Mr. Pappa: Ja, bilden med kaffe.
Jag: Men, va? När ska du gå upp frågade jag?!
Mr. Pappa: Jag svamlar, men du fattar vad jag menar.

... Yeah, right! Jag fattar allt. Typ. Not.

Ett annat exempel på hans sömnsnack, men först lite bakgrundsfakta. Vi hade bara varit tillsammans några veckor och jag var/är väldigt försiktig med ordet "älska". Here goes:

Mr.Pappa: Jag älskar... (vaknar och kommer på sig själv mitt i meningen) äpplen.
Jag: *Puh!* Jo, äpplen är gott?!

Lite svammel förgyller vardagen, som jag brukar säga.



Fruktansvärda verklighet.

Som de flesta som läser min blogg vet så har jag en brutal fobi för döden. Den har blivit mycket värre sedan jag fick barn också. Underbart.
Hur som helst, gjorde misstaget och satte mig framför en dokumentär på Tv4play- Leva med mord. Handlar om människor som blivit av med någon närstående genom hemska mord. Första avsnittet var okej. En man hade bjudit in en arbetsgivare i tron att han bara skulle äta middag med honom och hans fästmö. Arbetsgivaren bad mannen gå iväg och ringa ett samtal åt honom. Under tiden mördade han hans flickvän med en kökskniv. Hemskt, ja visst. Men ingenting emot andra avsnittet.

Där har vi en fembarns mamma. En helt vanlig familj utan problem. Allt var frid och fröjd till ena sonen träffar en tjej som börjar stalka honom. På en fest bestämmer sig tjejen för att om inte hon kan få killen så ska baske mig ingen få honom. Hon skjuter in en spruta med rent heroin i hans blod. Så var sonen död.
Familjen blir splittrad och alla mår givetvis jättedåligt över mordet på sonen. Sämst mådde en av hans systrar. Hon begravde sorgen i droger. Familjen försökte på alla vis få henne att sluta men det var omöjligt. Efter flera månader (år?!) av missbruk försvann hon plötsligt. Ingen visste var hon tog vägen. Alla leta besatt men ingen fann henne. 6 månader senare får de reda på att hon också blivit mördad. Av sin galna pojkvän. Med en köksyxa.

Hur stor är chansen att man förlorar två av sina fem barn genom mord? Vad är det för jävla skitvärld vi lever i?


Slutord från mamman i avsnittet: " I am a broken mother with her heart ripped out of her chest"

Nej fy, nu kommer jag ju aldrig våga lämna Nora ur sikte. Får fan ta och bli hemmafru. Aldrig låta henne vara ensam.


Dag 22.

22a bilden: En bild på en tid du saknar.
(Klicka på bilden för att komma till hela listan)



Gymnasietiden. Jag saknar att gå i skolan med mina närmaste. Jag saknar att ha något att sysselsätta mig med. Jag saknar alla roliga, förbjudna fester. Jag saknar det, massor.

Dag 21.

21a bilden: En person som alltid ställer upp för dig.
(Klicka på bilden för att komma till listan)



Mamma. Min käraste mamma. Trots att vi har våra duster och allt som oftast är oense om någonting så brukar hon finnas där när det gäller. Det som först poppade upp i mitt huvud var min förlossning. Hon stod vid min sida och hjälpte mig genom smärtan (ja, Mr.Pappa, du var också med och du var bäst du med!). Utan henne hade det förmodligen inte gått lika bra som det nu gjorde.
Jag vet att det kan låta som att jag för stunden inte tycker att du räcker till eller är bra nog, men så är det absolut inte. Jag älskar dig för precis den mamma/mormor du är. Du kämpar på och försöker hinna med att träffa oss så mycket du kan, jag vet det. Tack för att du finns och för att du är just min mamma!

Dag 20.

20e bilden: En bild på dina närmaste.
(Klicka på bilden för att komma till hela listan)



Mr.Pappa och bebis. Mina fina. Min egna familj. Jag är lyckligt lottad, det är nog få som har en så fin familj som jag har. En underbar pappa till mitt barn. En lycklig, frisk, fantastisk dotter.
De är mina närmaste. Det är de som får mig att känna mig trygg. Får mig att känna mig hemma. Min familj, min alldeles egna lilla familj.

Dag 19.

19e bilden: En person som är snygg.
(Klicka på bilden för att komma till hela listan)



Ingen. Förklaring. Behövs. M-fucking-ums!

(för er som av någon anledning inte känner igen snubben, its Johnny Depp)

Dag 18.


18e bilden: En bild på din fritid.
(Klicka på bilden för att komma till hela listan)



Tvserier. Det är min fritid. Är jag inte med min dotter så sitter jag framför i princip alla tänkbara serier. Off the map, two and a half men, Glee, huge, Las vegas, the bachelor, beauty and the geek, top model...ja jag kan fortsätta. Så, vill ni ha tips på serier så är jag rätt person att fråga!

Min profilbild
RSS 2.0