http://www.bloggtrafik.nu/banners/80x15a.jpg Livet som ung mamma till ett mirakel -

Vecka 30.Nu är bebisen drygt 39 cm lång. Ökningen i längd saktar snart av, men bebisen kommer att fortsätta lägga på sig vikt ända fram till födseln. Förmodligen väger den ungefär 1,3 kg nu.

Lungor och matsmältningssystem är nu nästan färdigutvecklade och bebisen fortsätter att blinka. Den kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset.

En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen ”ute” i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot – nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän kring åttaårsåldern. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt där inne.

Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

Mina tankar:
Jag reagerade faktiskt först idag på att det var svårt att andas när jag satte mig ned. Mycket störande. Nästan så att man måste anstränga sig för att få i sig tillräckligt med luft.
Det känns också som om man orkar mindre och mindre för varje dag som går. En dag utan en tupplur fungerar inte. Att gå långa promenader är också uteslutet. Inte för att jag är klumpig eller för stor, utan för att jag helt enkelt inte har energi över till det. Tror jag måste utöka mitt intag av järn...
Sparkarna blir kraftigare och ibland gör det faktiskt riktigt ont. En fullträff mot revbenen är inte så skönt som det kanske låter. Som tur är så har våran flicka lugnat ned sig massor och sparkar rätt så lite numera faktiskt.

Min mage:


Gravid-lista.

Jag fick reda på att jag var gravid:
2 februari 2010.
Såhär fick jag reda på det:
Vi tänkte köpa en P-dator så jag tänkte kolla för säkerhetsskull, mest bara på skoj. Gjorde sedan 3 tester till för att riktigt vara säker.
Detta gjorde jag efter att ha fått beskedet:
Ringde min mamma i ren panik och grät i flera timmar. Terroriserade Mr.Pappa på msn också för att riktigt få klarhet i om det var ett plus på stickan eller om jag såg dubbelt.
Jag tror det kommer att bli:
Vi är rätt 100 på att det är en flicka, eftersom att bm sa det. Men en pojke är minst lika välkommen, även om han kommer få kläs i flickkläder.
Det här undviker jag att äta och dricka:
Svenska fiskar och alkohol såklart.
Lukter som jag inte klarade av i början:
Tacos, svett och äckliga parfymer. Men mest tacos.
Följande små egenheter jag fått:
Ännu kortare stubin, inget tålamod, ett jävla bra luktsinne och lugnare.
Första gången det rörde sig i magen:
I vecka 17.
Första gången det började sparka ordentligt:
I vecka 17 började jag känna det...därefter har det bara blivit starkare.
Såhär kändes de första sparkarna:
Som att åka på en skumpande väg ungefär.
Musik jag spelar för bebisen i magen:
Mest Jack Johnson, John Mayer och annat akustiskt. Hon verkar gilla det. Blir även lite klassiskt bara för att.
Magen började synas:
Jag tycker fortfarande jag ser relativt platt ut vissa dagar. Men den stora bulan kommer väl snart.
Såhär kände jag vid ultraljudet:
Stolthet, fascination och lycka. Tänk att jag är så bra på att baka barn.
Första gången jag fick höra barnets hjärtljud kändes det:
Helt otroligt. Man kan knappt tro att det är sant.
De första mammakläderna var:
Mammabyxor från 4mom.se. Riktigt sköna och snygga!
Mina favoritmammakläder:
Stora tshirts och klänningar.Familjeliv.se, en sida för sig.

Alltså, sighten familjeliv.se kan vara det roligaste jag besökt på länge. Forumen där är helt sjuka! Man hittar allt där, verkligen allt. Har ni inte besökt sidan så är det nästintill ett måste.

Min gravida vän och jag diskuterade kuddar till spädbarn för några dagar sedan. Hon berättade att hon läst att barnen får platta huvuden utan en kudde och att detta stod på familjeliv. Jag var helt enkelt tvungen att kolla. Och se på sjutton, där står det just så. Att barnets huvud blir platt utan och att detta har trådstartarens bvc-barnmorska bekräftat. Alltså, förlåt men hur otroligt jävla dumma är människorna?
Platt huvud?
PLATT HUVUD?
Ja, ni får ursäkta min skeptis men jag kan knappast tänka mig att ett spädbarn får platt huvud av att sova utan kudde. Säkerligen 90% av alla barn sover utan den första tiden av sina liv och inte har jag sett så många platta skallar. Men det kanske bara är jag?

Hur som helst, jag kommenterade forumet och gav dem min syn på det hela. Okej, jag kanske skrattade ut dem aningens. Men till svar får jag världens utskällning om min okunskap som blivande mamma och att mitt barn minsann kommer ta skada livet ut om jag inte införskaffar denna superkudde (som förövrigt är i princip platt, så någon vidare skillnad skulle det alltså inte bli...). Lite roligt faktiskt. Att folk faktiskt går på sån skit!

Summa summarum; Min dotter ska inte sova på kudde de första månaderna och där med basta. Får hon ett uns platt skallben så lovar jag att varna hela världen efteråt. (Samt skämmas som en hund).


Karatekid.

http://www.youtube.com/watch?v=ZV0kCzeScws

Där kan ni se vår lilla tös go crazy på kvällskvisten.

Gotta have!

Dagen gravidcraving;Ursäkta suddig bild. Men det är alltså kladdkaka med massa grädde samt varm choklad med massa grädde. Till detta ska man läsa en bok ( helst "Dyngkåt och hur helig som helst"-Mia Skäringer) och lyssna på lite härlig bakgrundsmusik.
Allt för att få sammandragningarna att lugna ner sig aningens. Perfekt för gråa dagar som denna!

Vecka 29.Nu väger bebisen dryga kilot och är ungefär 39 cm lång från topp till tå. Hos pojkar börjar testiklarna sin resa från sitt ursprungliga läge nära njurarna till pungen. Flickors klitoris sticker ut mer än den kommer att göra från de sista veckorna innan födseln, då den göms bakom de inre blygdläpparna.

Bebisens huvud växer och hjärnan utvecklas och växer snabbt. Nästan alla bebisar reagerar på ljud och ljus vid 30 veckor.

Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyra, järn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen. Skelettet byggs upp nu, liksom hjärnan, musklerna och lungorna.

Mina tankar:
Kroppen börjar verkligen tröttas ut nu. Jag orkar inte med superlånga promenader, att stå längre stunder eller anstränga mig mer än vanligt. Kroppen säger ifrån direkt. Man kan nästan bli illamående av utmattning ibland. Så, nu får jag nog börja inse att man kanske inte kan gå överallt längre, utan att bussarna går minst lika bra.
Sammandragningarna kan bli riktigt intensiva och ibland kommer de väldigt tätt. Nojig som man är tror man direkt det värsta (eller bästa?), att en förlossning är på G flera veckor för tidigt. Egentligen vet jag ju att så är inte fallet, man lite orolig blir man ju.

Min mage:

Visst har den blivit mindre?!

Shopoholic?

Jag tänkte som så att ni kanske ville se allt jag har införskaffat de senaste dagarna. Har nämligen gått lös totalt och köpt nästintill allt man behöver. När man inte känner några som nyligen fått barn eller som har sparat allt så får man helt enkelt ta saken i egna händer och använda sin egna plånbok. Alternativt pojkvännens. Funkar vilket som.

Så, en bildbomb av saker nu alltså. Håll i hatten:Priser på sakerna:
Vagn; 1800 kr + 500 kr
Bilbarnstol; 172 kr/månaden
Skötväska; 599 kr
Bärsele; 849 kr
Badställning; 229 kr
Åkpåse; 499 kr
Spjälsäng; 299 kr (nedsatt på Ikea under Cirkusdagarna)
Kläder; Alla möjliga priser och alla möjliga storlekar.
Blöjhink; Gratis för Liberomedlemmar

Ni får fler bilder på kläder och småsaker senare.

Höga ljud?

Förra veckan var jag iväg på Björn Rosenström-konsert. Denna vecka bär det av igen, men denna gång är det Nationalteatern som ska få spela så det står härliga till. Är det någon som vet hur barnet i magen reagerar på höga ljud?
Sist stod jag precis vid en högtalare och kände själv att jag blev lomhörd efteråt. Är det samma för dem, tro?
Funderar över om jag kanske ska ställa mig lite längre bak, trots att jag älskar att stå där det är som mest oväsen. Vad tror ni?

Jag skulle ju sluta noja...Men jag vill ju inte att flickan ska bli döv heller.

Rosenström förra onsdagen.

Grönan<3

Nu kommer jag säkerligen uppröra folk, men jag tänker berätta om min dag på Gröna Lund iallafall.
Jag jobbade under förra sommaren som tivolivärd på detta underbara tivoli och kände en djup saknad denna sommar. Därav tog min pojkväns familj med mig dit för att stilla min längtan.

Hur som helst. Jag fullkomligt älskar karuseller av alla dess typer. Kanske inte frittfall och liknande, men resten. Så, när jag ändå var på plats så var jag ju tvungen att hoppa på både ett, två och tre bergodalbanetåg, trots att de alla hade skyltar om fara för gravida kring sig. Jag litade på min intuition och körde på.
Jag kan berätta för er alla att min lilla bebis lever och mår prima ballerina därinne. Hon är stark min flicka. Klarar 4 g-krafter helt utan men.
Hon är lite förbannad och sparkar som en besatt nu, men det är väl smällar (haha...) man får ta!

Jag tror faktiskt att man blir lite övernojig av att vara på smällen. Man vågar inte äta vad som helst, man vågar inte ta ett glas vin, man vågar inte åka på roligheter av rädsla för att förlora sin bebis. Men den risken är inte så stor efter v.12. Knappt ens befintlig, om man dessutom är under 35.
Så, nu ska jag sluta noja och börja (fortsätta?) leva. Inte flippa och supa ner mig alltså, bara ta lite lättare på rekommendationerna!


Vecka 28.

Den här graviditeten börjar verkligen lida mot sitt slut.Den här veckan väger bebisen drygt ett kilo och är ca 38 cm lång från topp till tå. Ungefär vid den här tiden kan bebisen öppna ögonen och vrida på huvudet och en stark ljudkälla lyser på utsidan. Den blinkar med ögonen och har ögonfransar

Underhudsfettet bildas och skelettet utvecklas, även om det fortfarande är mjukt och böjligt. Benstommen hårdnar inte ordentligt förrän efter födelsen.

Nu ligger slutspurten framför dig. Den tredje och sista trimestern börjar kring vecka 29 och pågår till vecka 40 (och ibland längre). De flesta kvinnor ökar i vikt med ungefär 5 kg denna period.

Det kan kännas som om du varit gravid i evigheter nu och samtidigt kan man känna oro över förlossningen. Gör en lista över saker du behöver förbereda och sysselsätt dig med den, om du behöver distraktion! Du kan börja titta på namn till bebisen och tänka på livet efter förlossningen.

Mina tankar:
Det här med namn alltså. Vi kan inte bestämma oss. Vi är eniga om de namn vi har, men vi har alldeles för många. De andra jag känner som är på tjocken har liksom bestämt sig, stenhårt. Vi kommer på nya hela tiden och har ingen direkt känsla för vad som kan tänkas gömma sig i mig. Vi vill ha något som sticker ut, fast inte för mycket. Som är svenskt, fast som fungerar utomlands. Som är sött fast även passar på en vuxen människa. Förstår ni problemet?
Nu har jag ju gått in i tredje trimestern och kroppen förbereder sig verkligen inför en förlossning. Sammandragningarna duggar relativt tätt och man blir helt slut av att bara gå en liten promenad. Isch! Förlossningsrädslan sitter i, men jag har ändå bestämt mig för en vaginal förlossning, så vi har pratat lite om hur vi vill ha det. Men mest panik har vi nog för allt vi måste köpa men inte har haft tid/råd att göra.
Huvudsaken är ju iallafall att tösen mår bra och det gör hon. Jag också.

Min mage:


Bra musik ska spelas högt.

Min bebis har verkligen musiksmak. Jag blir så stolt! Pappan och jag har väldigt lika musiksmak och spelar därmed nästan bara akustisk musik i vårat hushåll. Dvs John Mayer, Jack Johnson och Jason Mraz typ.
Flickan kan ligga stilla i flera timmar, tills jag kör igång någon bra låt. Då blir det liv i lådan, kan jag lovar. Det krävs visserligen att det är rätt så hög volym för att hon ska höra, men det är det ju ingen som dör av.
Jag säger som alla mina estetvänner; Bra musik SKA spelas högt.

Här har ni lite tips på låtar som är ruskigt bra och som får bebisar, iallafall min, att dansa i magen. Ännu mera liv blir det om ni klämmer med i refrängen. Jag lovar!

http://www.youtube.com/watch?v=dqUdI4AIDF0


http://www.youtube.com/watch?v=SpG_EotMgCU

http://www.youtube.com/watch?v=_nKaixeNTGc

http://www.youtube.com/watch?v=XY5iz09g594
Barnmorskebesök.

I vecka 28 har man ett obligatoriskt barnmorskebesök där man kollar blodsockervärde, mäter magen, blodtryck, tar ett urinprov och pratar förlossning. Eftersom att pojkvännen jobbar från 13-21 om dagarna så fick min mor hänga med som support. Hon ställde frågor och jag var mest bara där. Skönt att någon har koll på vad jag hade för frågor, jag glömde nämligen alla jag hade när vi klev in i rummet.

Mina värden:
SFmått: 24 cm (+ 4cm sedan sist)
Viktuppgång: +9 kg (4 kg sedan sist)
Puls på bebis: 130 b/m
Blodsocker: 4
Blodtryck: 110/60

Allt var så bra så. Ser ut som att jag får en liten bebis och det tackar jag för. Följer precis samma kurva som min mor gjorde när hon väntade mig och hon fick ju en lätt förlossning. Hoppas, hoppas!

Lite bilder.

Från v.27;


Förövrigt kallade min pappa mig tjock idag. Den tog!

Vecka 27Nu väger bebisen nästan 875 gram och är drygt 36 cm lång från topp till tå. Ögonen öppnar och sluter sig, bebisen sover och är vaken på regelbundna tider och den kanske suger på fingrarna eller tummen.

Sov gott och dröm sött! En del experter tror att bebisar börjar drömma vid ungefär 28 veckor. Vad skulle de drömma om? Ingen vet helt säkert, men hjärnan är mycket aktiv även denna vecka. De karakteristiska vecken börjar uppstå på dess yta och mer hjärnvävnad formas.

Om du känner rytmiska fosterrörelser nu, kan det mycket väl vara hicka – vilket är vanligt denna vecka och under resten av graviditeten. Anfallen av hicka brukar inte vara så länge och går över av sig själva.

Nu når livmodern din bröstkorg, vilket kan göra dig andfådd, om du inte redan är det. Från och med nu och under de sista tre månaderna är det inte ovanligt att drabbas av kramp i benen, hemorrojder, åderbråck och klåda på magen.

Mina tankar:

Min flicka har haft regelbundna tider sedan hon började sparka tycker jag. Vissa dagar slår det visserligen fel och hon bestämmer sig för att leka inredare bland magens organ redan när solen går upp. Men oftast sover hon till 9-10. Även hicka har hon haft ett par veckor. Ganska roligt faktiskt!
Jag har börjat få tillbaks mitt illamående och ligger stundtals som en däckad säl i sängen. Ibland med feber. Vet inte riktigt vad det beror på, men eftersom att barnet är lika aktiv som vanligt så antar jag att det inte är någon direkt fara med henne.
Kramper, hemorrojder och åderbrock har jag sluppit iallafall. Klåda får väl alla, det känns rätt så naturligt när magen töjs ut så pass mycket under relativt kort tid.

Min mage:
(bilder kommer imorgon)

Nyköpta byxor.

Gud vad tomt det känns att vara utan bloggen ett par dagar. Mitt internet har bestämt sig för att bara fungera en liten stund per dag, så det gäller att skynda sig med det man vill göra.

Har varit vaken halva natten med en sparkande unge samt halsbränna från helvetet. Men eftersom att min graviditet har varit enkel hittills så får jag väl ta det här och ändå vara rätt så nöjd! Kanske någon som vet vad man kan göra för att slippa halsbränna? Det är inte alltför skönt...

Har köpt mina första (och enda!) gravidbyxor. Känns sådär halvt onödigt att lägga pengar på kläder som man kanske bara kommer använda 2-3 månader i sitt liv. Men fick ett par svarta kostymbyxor för 199 kronor.
Jag jobbar extra på hotell så det var nödvändigt för fortsatt arbete där. Inte som att man springer runt på 4stjärnigt hotell i mjukisbyxor, tyvärr.
Hur som helst, de var sköna och riktigt snygga. Köpta på 4mom.se. Hittade massa fint där, men får vänta tills jag har pengar innan jag kan shoppa loss ordentligt!


Vecka 26.

Sådär. Ännu en vecka avklarad. Underbart!


Nu är bebisen lite drygt 35 cm lång från topp till tå och väger strax över 760 gram. Ögonen kommer att börja öppnas kring den här tiden och mot slutet av sjunde månaden kommer reaktionerna på ljud att mogna, eftersom hörselnerverna är mer utvecklade då. Bebisen fortsätter att ta små "andetag" som träning inför livet utanför, även om den än så länge andas fostervatten istället för luft.

Nu växer bebisen snabbt och hjärnan utvecklas i intensiv takt. Detta gör att ditt näringsintag är viktigt. Fortsätt äta en välbalanserad kost med mycket grönsaker och fullkornspordukter. Fiberrik mat, som fullkornsprodukter, linser och råris innehåller mycket B-vitaminer och hjälper till att förebygga förstoppning.

Mina tankar:
Allting går så bra så. Däremot gillar jag väl inte riktigt hennes nya rörelseschema. Vakna 6 varje morgon och sedan hålla igång precis så länge att man inte kan somna om igen. Hoppas hon inser att det är alldeles för tidigt och att hon byter tillbaks till det gamla igen.
Man märker att tröttheten börjar komma tillbaks igen, även de dagar man faktiskt får sova. En tupplur innan kvällen behövs verkligen för att kunna vara vaken längre än till 21. Men det är faktiskt ganska skönt, om jag får säga min mening. En liten siesta i sommarvärmen!
Hittade förövrigt en animerad film över veckorna 21-27. Riktigt frän!
http://se.babycenter.com/video/pregnancy/weeks-21-to-27-pregnancy/

Min mage:

Min profilbild
RSS 2.0