http://www.bloggtrafik.nu/banners/80x15a.jpg Livet som ung mamma till ett mirakel -

Listen up.

Note to herself:
1. Gå inte till sjukhuset och tillbaks när det är 6 dagar kvar till BF.
2. Gå inte med världens tyngsta ryggsäck på ryggen.
3. Gå inte till affären efteråt för att bära hem en astung kasse med mat.
4. LIGG FÖR FAN OCH VILA, människa!

Förlossningsbesök

#6.

Har haft ännu en väldigt lång och upptagen dag. Sprungit på förlossningsbesök som skrämde skiten ur mig, även om det var en hel del bra fakta. Har kollat lägenhet med modern, de ska nämligen byta ut sin monsterlägenhet mot en aningens mindre monsterlägenhet. Riktigt fin, får jag lov att säga!
Och sist men inte minst har jag pluggat. Massor.
Min hjärna är gröt och jag orkar fasiken inte mer. Går det inte, så går det inte. Mer än så här kan jag faktiskt inte göra nu.

Ni kanske undrar lite mer om förlossningsbesöket?

Vi (som går på unga mammor och pappor) fick kolla in förlossningsrummen, utrustningen och även titta in på BB en snabbis. Vet egentligen inte vad det var som kändes skrämmande. Var nog mest bara att man fick en sån "reality check" liksom. Snart kommer jag dit och då är det på riktigt, ungefär så. Skräckblandad förtjusning.
Barnmorskorna verkade jättemysiga iallafall. Lugna och trygga. Så när det väl gäller, då tror jag att jag kommer känna mig säker och motiverad. Det kommer gå bra det här (pepp, pepp!)

Nu ska jag lägga mig och vila lite. Massa med sammandragningar så snart kanske det är dags?


En vecka kvar.

#7.

Exakt en vecka kvar till BF.
Lillskruttan verkar inte ha en endaste tanke på att titta ut i förtid. Vilket gör att jag kanske kan plugga lite bättre, utan att behöva oroa mig för att vattnet ska gå under tentan eller så alltså.
Esch, vem försöker jag lura? klart att jag kommer kunna prestera 100% med bara några dagar kvar till förlossning. Jag är glad så länge jag blir godkänd. (vilket tydligen bara 65% blir i den här kursen...)

Idag har jag alltså spenderat dagen med näsan i en bok. Eller ja, massvis med böcker och papper faktiskt. 8 timmar har jag räknat ut att det blev. Sedan tröttnade jag och drog till min Sofi för lite Idol och allmänt snack. Alltid lika mysigt att träffa henne. Vi insåg att vi kan säga att vi känt varandra i 10 år. 10 år! Hur gamla är inte vi då, liksom? Det trodde man ju aldrig att man skulle få säga om någonting. Hur som, mycket mysigt.
Har också hunnit med att fira svärfadern lite.

Nu ligger jag i sängen och tittar på hur magen rör på sig. Märkligt, ungen som jag ska uppfostra och ta hand om i 18 år ligger därinne och rör på sig. Jag antar att man får njuta och ta vara på lugnet nu innan, även om det är svårt. Man kanske aldrig får uppleva känslan av sparkar igen.Kom ut då!

Varför ska barnmorskorna plantera massa tankar i ens huvud varje gång man går dit?
Under detta barnmorskebesök fick jag veta att jag förmodligen kommer gå över en vecka iallafall. Sist jag var där sa hon ju att jag skulle få för tidigt. Jag förstår ingenting.
Bebis låg riktigt långt ned, som hon gjort ett bra tag nu. Hennes hjärta slog som det skulle. Magen hade växt lite, lite. Ja, allt såg bra ut så det får man väl glädjas åt. Men jag vill ha min bebis här. Nu. Jag vill ha min platta mage tillbaks. Jag vill kunna röra mig. OH!


Hon vet vad hon vill.

#8.

Magen växer i samma takt som mitt tålamod sjunker. Väldigt snabbt, med andra ord. Tur för tösabiten att hon börjar lugna ned sig och bara sparka på morgonar, under föreläsningar och om nätterna. Är nog för trångt för att hon ens ska orka försöka sig på att sparka runt.
Brösten börjar också försöka bryta sig ut ur kläder. Allt som inte är heltäckande ser vulgärt ut. Och som blivande moder kan man faktiskt inte dra på sig ett tajt fodral med urringning där tuttarna tittar fram från alla håll.

Satt igår och spånade på alternativa namn åt bruttan. Så fort vi kom med förslag så blev hon sjövild. Protesterade som få. Verkar som att hon bestämt sig för vad hon ska heta, vi får väl bara hänga på. Tur att jag älskar det namnet! Synd om hon inte passar i det.

Kan ju berätta att sambon fått tummen ur ***** och uppdaterat sin blogg. Say Halleluljah!


Kan knappt vänta tills magen är back in shape igen. Jag ska fan visa upp den hela tiden!

9 more to go.

#9.

Nu är vi på ensiffrigt. Det behöver visserligen inte betyda att hon kommer inom 9 dagar, men man kan väl få hoppas. Börjar bli fruktansvärt otålig nu!

Har suttit och nördat på tradera. Budade hem ett stort paket med en bröstpump+10 flaskor i olika storlekar. Så här ska pumpas och förvaras så mannen kan mata sin tös också.
Håller också på att försöka få mig ett regnskydd för både ligg- och sittvagn. Folk är så snabba med att lägga högre bud bara, man måste sitta beredd hela tiden. Men det är ju fortfarande tusen gånger bekvämare än att behöva springa runt och leta upp sakerna i affärerna. Nu kommer de direkt i brevlådan, alternativt till posten tvärs över gården. Mycket behändigt!
Facebook.


You have Round breasts. Below are the analysis result:
Round breasts – may make you frigid and you may find it difficult to attain orgasm. Usually very clever you are ready to try different postures in bed and make a good housewife.

Logiken är slående. Facebook har gjort det igen. Runda bröst=bra hemmafru. Tänk att jag inte hade förstått det tidigare.


Vecka 38.


Är det möjligt att veta om man väntar en pojke eller en flicka, om man inte sett det på ultraljud? En ledtråd är vikten - pojkar tenderar att vara något större än flickor. I vecka 39 väger bebisar mellan 3 kg och 3,2kg, men fortsätter bygga upp det lager underhudsfett som hjälper till att hålla dem varma utanför livmodern.

Bebisens inre organ finns alla på plats, men lungorna tar längst tid att utvecklas färdigt. Även efter födelsen kan det ta några timmar innan andningsrytmen etableras. När bebisen precis är född kommer man att undersöka den och bedöma resultatet enligt Apgar-skalan.

Undrar du vilken ögonfärg ditt barn kommer att ha? De flesta kaukasiska barn föds med mörkblå ögon och den ögonfärg de så småningom kommer att få, vare sig det är bruna, gröna, gråa eller blå ögon, inte visar sig förrän efter flera veckor eller t o m månader. Ditt barns ögonfärg vid förlossningen kommer att förändras i kontakt med ljus. De flesta barn av afrikanskt eller asiatiskt ursprung har mörkgrå eller bruna ögon vid födseln, men den exakta nyansen visar sig inte förrän efter sex månader till ett år.

Mina tankar:
Jag har börjat drömma så himla mycket kring barnet. Nästan varje natt möter jag min unge. Men det är aldrig som jag tror att det ska vara. Inatt fick vi en pojke som inte alls passade i det namn vi bestämt att han ska få, om det blir en han. Hemskt var det. Vi glömde bort honom hela tiden och överallt också. Lämnade barnvagnen under promenader och sånt.
Hjärnan förbereder sig väl lite kanske.

Likaså verkar kroppen förbereda sig lite mer inför förlossningen. Det mesta gör ont just nu. Sitta, ligga, stå, gå. Ibland kommer värkar som man nästan vill skrika av, men de brukar inte komma i någon direkt följd så än är det inte dags.

Min mage:

Bara jag som får en glipa mellan tröjan och byxorna jämt? Oavsett hur jävla lång tröjan är? Helt sjukt.

Pappa kan.

Okej, min farsa kan det där med att få gravida kvinnor att störtböla. Jag blir så rörd. Tack!Låten handlar alltså om min lillasyster och mig. Pappa spelar och sjunger alldeles själv. Ja, jag är stoltheten själv.

Fasoner.

#12.

Vad har hänt med den här staden? Jag är den som alltid lyfter på arslet för att låta gamla sitta, i vanliga fall. Jag har också tidigare upplevt att "alla" andra gör likadant. Och de gamla har i sin tur varit ytterst tacksamma varje gång.
Nu däremot verkar det helt har vänt. Nu är jag faktiskt i ett skick som går att jämföra med en pensionärs så nu tänker jag faktiskt sitta om plats finns. Detta verkar störa gamla något så fruktansvärt. Varför ska inte jag få sitta när jag har lika ont som dem? Och dessutom är jävligt framtung vilket gör det tusen gånger värre att stå upp.
Nu menar jag ju självklart inte att tanterna ska stå upp. Inte alls. Men de kan väl sätta sig där det finns plats och inte tvinga mig att flytta på mig bara för att den platsen jag tog var närmare? Skärpning!
Jag lovar er, när jag har tryckt ut ungen så får ni ta min plats, alla gånger.

Ikväll ska jag och Mr.Pappa ta oss en sväng om på stan. Trycka i oss lite grekisk mat och njuta av att än så länge vara barnlösa. Vi ska för en gångs skull unna oss lite mer kulinarisk mat än typ spagetti och köttfärssås. Tror vi behöver det. Om inte annat så behöver vi ju lite kvalitetstid ihop. Sällan vi bara gör saker ihop. Gott och trevligt ska det bli!
Därefter hoppar vi tillbaks till verkligheten och drar till Ica Maxi och storhandlar.

Gissningslista.

27 september: Anna och William
29 september: Clara
2 oktober: Nathalie, Becka, Maria
5 oktober: Sandra, Linus
6 oktober: Mr.Pappa, Clara
7 oktober: Marcus
8 oktober: Johanna, Mauri
9 oktober: Julia, Emil
10 oktober: Jag
11 oktober: Jessica, Anna, Johanna
12 oktober: Andreas
13 oktober: Hanna
14 oktober: Ullis
17 oktober: Lisa

Fortsätt gärna gissa. (uppdaterar allt eftersom)

(kan ju tillägga; älskling, du får komma preciiiiis när du vill. Hellre förr än senare.)


Prickiga magen.

Gissa datum!

Vill ni kanske ge er på att gissa när bebis tittar ut? Vore ju lite småroligt (även om alla gravidbloggar alltid slutar i just det...). Bara att gissa på, så gör vi en liten lista över datum sen.

Skonar er från att behöva gissa vikt och längd, det är ju i princip omöjligt liksom.
(BF 6 Oktober)Katastrof!

#16.

Varning för politiskt inlägg!

Jaha, hur tyckte vi att det här valet gick då? Bara jag som kände att det här var vad man kunde kalla ett totalt katastrofval? SD kom med i riksdagen, alliansen vann och V fick mindre röster än SD. Gick något som det skulle?
Nej usch, jag var så upprörd att jag trodde jag skulle krysta ut ungen i ren ilska.
(verkade faktiskt som att hon också ville ut, tror hon blir sosse eller miljöpartist som hon gick loss därinne igår)

Enda som jag faktiskt kan skratta åt såhär i efterhand är väl SD's storhetsvansinne och Ohly's vägran om att ens vistas i samma rum som Åkesson. Lite underhållande. Nu kommer jag inte ihåg ordagrant hur intervjun gick men såhär sammanfattar jag den;

Intervjuare: Ni har ju plockat lite från alla partier. Det här med Akassa har ni ju från socialdemokraterna bland annat...Vad säger du om det?
Åkesson: Jo, alltså det känns ju bra att de stora partierna gillar våra ideer och själva använder dem.
???

Det som faktiskt gick bra, för oss som nu gillar miljöpartiet var ju deras stigning från 7de största parti till 3dje största. Det är ju fantastiskt bra! Lite ljus i mörkret.

Valvaka.

#17.

Valdag idag då. Jag tog faktiskt mitt ansvar att dra mig iväg till vallokalen för att lägga min värdefulla röst på de rödgröna (tvingade med mig pojkvännen också, en extra röst. Heja heja!). Känner faktiskt att nu, om någonsin, är det viktigt att göra sin röst hörd. När man ska sätta ett nytt liv till världen, så vill jag gärna ha sagt mitt innan. Nu tror jag visserligen inte att "mitt" parti vinner, men jag kan ju inte göra annat än att visa var jag står.

Ska iväg och spela badminton med svärmor om en stund. Känner att jag måste röra på mig, även om det gör ont. Vill bara få ner ungen så djupt ned i bäckenet som möjligt så det blir lättare senare, och går snabbare. Har så sjukt ont i ryggen jämt, så nu tänker jag göra allt jag förmår för att få slut på den här graviditeten och istället hålla i min lilla.
Så har ni några tips på hur man påskyndar detta, tjoa till! Jag är beredd på att pröva allt utom den där ricinoljan. Anything! (säg nu inte att jag ska springa i trappor. Vi bor på 4de våningen utan hiss...så det fungerar bevisligen inte!)


Vecka 37.Nu väger bebisen kring 2,8 kg och är nästan 49 cm lång. Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa.

Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är ungefär 3,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar mer blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls.

A propos hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium).

Ungefär vid den här tiden börjar många kvinnor bli oroliga för att de inte kommer att känna igen när förlossningen börjar.

Mina tankar:
Nej, nu är jag trött på det här. Bebis är klar. Bebis kan komma ut. Kroppen gör ont, man orkar ingenting. Man kan inte sova. Nej, hur ska man kunna njuta av sin sista tid som gravid? Förstår faktiskt inte alls.
Den här bloggen har liksom förvandlats till världens klagomur och det gillar jag inte alls. Jag vill ju att ni ska bli glada av att läsa den. Men jag lovar, så fort bebis är ute (alternativt att jag börjar må asbra...) så vänder det och ni kommer älska att läsa min blogg. Det är ett löfte.
Skruttan därinne lever iallafall rövare och verkar må superbra. Magen har sjunkit massor denna vecka, eller är det bara jag som tycker det?
Hoppas det är dags snart.

Min mage:En dag på mr.Pappas jobb.

#20.

Äntligen en natt då man fick sova. Antagligen var allt som vanligt, bara att jag var för trött för att ens orka bry mig. Skönt var det iallafall, att känna sig utvilad.

Tog mig en promenad till mannens jobb för att kolla in stället och folket där. Verkade vara riktigt trevligt där. Synd att det är telefonförsäljar-jobb, annars hade man ju kunnat joina teamet. Nu får de leka för sig själva. Jag satt nog mest och var i vägen, men ingen verkade störa sig på det. Tur det.
Svågern har tydligen börjat jobba där också, så Mr. pappa var poppis med besök från alla håll och kanter idag.

Får ta mig dit när bebis är född och fortsätta min tömning av chokladmaskinen. De andra arbetarna uppskattar säkert lite barnskrik mellan telefonsamtalen.

Hittade min gamla efterfesten.com och tillhörande bilder. Mycket underhållande.


Sömnlöst.

#21.

Nu börjar jag lessna rätt rejält på att inte få sova om nätterna.
Förvärkarna gör ofta riktigt ont, illamåendet gör mig tokig och om dessa faktorer ligger på is...ja, då kan jag ändå inte sova. Gah! Jag kommer bli tokig av det här.

Har en kompis som frågade om han fick fotografera magen någon dag innan den försvinner. Kan ju vara en jättekul grej att ha kvar senare i livet, så det gick jag absolut med på. Får hoppas att vi hittar en tid som passar oss båda bara. Alltid lite klurigt när båda pluggar på varsitt håll.
Men som sagt, skulle vara riktigt kul att ha någon bra bild, på bara magen, som man kan hänga upp på väggen senare. Ett litet konstverk, det är ju vad det är.

Ska strax gå en promenad till mor min. En ganska lång promenad, kan tyckas. Barnmorskan ordinerade vila igår, så jag tänker trotsa henne. Allt för att få ut den här lilla. Det känns som en evighet, 9 månader ÄR en evighet.
En långpromenad var det alltså, håll tummarna för att jag kommer fram utan att dö.

Lekte lite med bebis. Lättroad man kan vara!

Barnmorskebesök.

Nu har jag bara ett besök som återstår och är inbokat. Det innebär att det är dags snart. Väldigt snart.
Fick skriva förlossningsplan och utvärdera min graviditet idag. Känns så konstigt att utvärdera. Har varit gravid så länge nu, minns knappt hur man mår som ogravid. Konstigt det där.
Skrev ned att jag inte ville ha annan bedövning än lustgas om det känns bra. EDA verkar dra ut så himla mycket på allt, och jag vill att allt ska gå supersnabbt. Skrev även ned att jag vill ha ett förlossningsrum med badkar och att jag ville pröva akupunktur.
Barnmorskan kände och klämde på magen och konstaterade att det verkade som att det börjar bli dags för bebis att titta ut inom en snar framtid. Hon trodde inte vi skulle ses vid nästa besök. Vi får väl se. Jag vill inte börja hoppas på att hon ska komma ut tidigare och sedan bli besviken. Så, vi får se som sagt.

Mina värden:
Blodtryck: 110/75
Bebis puls: 145 b/m
Blodsocker: 6.0
SFmått: 31 cm (+2)

12 timmar gammal och sötast i världen.

Välkommen till världens, finaste lilla du.Jag är alldeles kär i pojken! Och du, Anna, du är min idol.

Välkommen!

Då var lille William ute i världen, äntligen! Massa dagar efter beräknad förlossningsdatum (som var 25 augusti). Men vem har bråttom liksom, huvudsaken är ju att man kommer ut förr eller senare.

Grattis Anna och Dennis! Ni har varit grymma<3

Go, girl!

Äntligen har älskade Annas förlossning startat. Nu håller vi tummarna för att det går relativt smärtfritt och snabbt. Ingen kan nog vara så efterlängtad som den pojken är, just nu.
Känns nästan som att det är jag själv som ligger där och kämpar. Lika nervös jag. Lika förväntansfull. Okej, lika kanske är dumt sagt...men nästintill.
Så, tummarna hålls stenhårt nu. Kämpa på!

Idag är det sista delen av den här föräldrakursen. Ska handla om tiden efter förlossningen. Känns lite långt bort, men antar att det är bra att vara förberedd även på det.

Annars blir det nog mest att ligga hemma idag. Har knappt sovit någonting inatt. Dels för att jag har en katt som klagade på allt och lite till, dels för att förvärkarna gjorde så satans ont och bebis sparkade så satans mycket. Inte alls en kul natt. Men lär ju sova som en liten prinsessa inatt istället då, hoppas.


Babyshower.

#24.

Gårdagens babyshower blev superlyckad, efter lite om och men.

Muffinsarna blev, med svärmors hjälp, toppenbra. Frostingen likaså. Tårtan hjälpte systern till med, den blev riktigt smarrig den med.
Fick massa fina presenter av mina fina vänner. Babygym, en korg med gott och blandat, en babymobil, en namnskylt och lite fina kläder. Jag är supernöjd! (även om jag mest hade det för att få äta hur mycket fika jag ville). Alltid lika underbart att träffa mina tjejer, pojkvännens familj och nya bekantskaper. Kom faktiskt en kompis från internet som jag har pratat med ett tag nu, riktigt kul att träffa henne!

Så, en babyshower manar jag alla blivande föräldrar att ha. Efter förlossningen tror jag att det kan bli lite knivigt att dra ihop alla för att fira deras ankomst samtidigt faktiskt. Så baka på och dra ihop ett gäng! Om inte för bebisens skull så för er egen, vem vet när man får tid att träffa alla på samma gång senare?!

Fika:

Presenter:

Pojkvännens verk:

Vecka 36.


Bebisen lägger fortfarande på sig – ungefär 28 gram om dagen. Den väger kring 2,7 kg och är ungefär 47 cm lång. Vid den här tiden kan du eventuellt känna att bebisen rör sig nedåt och trycket i den nedre buken ökar. Detta gör att dina lungor och din magsäck får mer utrymme och det kan bli lite lättare att äta och andas.

Det kan däremot bli jobbigare att gå – för en del kan det kännas som om bebisen är på väg att ramla ut! Det fortsatta trycket på blåsan gör att du kan behöva gå på toa ofta. Fortsätt äta bra, både för din skull och bebisens.

I slutet av denna vecka anses du fullgången och bebisen kan i princip födas när som helst från denna tid. (Mellan 37 och 42 veckor räknas graviditeten som fullgången – innan 37 veckor anses bebisen underburen och efter 42 veckor överburen.)

Du kanske har märkt att brösten läcker lite. detta är helt normalt. Dina bröst har börjat producera den mjölk som kallas kolostrum eller råmjölk och som ger ditt barn en bra start. Om du känner att förlossningen börjar, kommer din barnmorska att undersöka livmoderhalsen. Hon kommer att se om den har börjat utplånas (bli tunnare) och dilateras (öppnas).

När du besöker barnmorskan kommer hon att kontrollera hur bebisen ligger. Denna information skrivs in i din journal så att de vet din historia när du kommer till sjukhuset för att föda.

Mina tankar:
Det är så sant som det var skrivet, att det blir jobbigare att gå och att det liksom trycker nedåt. Min bebis har ju varit fixerad den senaste månaden (kanske ännu längre) så det kan ju vara därför. Sammandragningarna kan faktiskt göra riktigt ont, sådär att man måste stanna upp och bara andas emellanåt. Inte skönt alls.
Tösabiten verkar börja lugna ner sig under dagarna och istället samla energi för att hålla igång hela nätterna. Helt underbart. Hon somnar framåt 4snåret för att vakna vid 10 igen. Underbart!
Och jävlar vad det stämmer om att man får springa på toa. Halva nätterna går ju åt till att bara springa dit, känns det som.

Min mage:


Föräldragrupp del 2.

#27.

Då var det dags igen. Andra "utbildningstillfället" för att bli en kompetent förälder. Dagens ämne var Förlossning. Något som jag faktiskt tycker är både svårt och lite halvdumt att sitta i grupp och prata om. Blivande mammor snappar ju upp de hemskaste sakerna de hör och delar mer än gärna med sig av dem (kan tilläggas att jag är precis likadan). Alltså var vi ett gäng blivande föräldrar som satt och, i princip, överöste varandra med hemska historier vi hört eller läst. Mycket givande!
Nejdå, så hemskt var det inte. Jag lärde mig även en hel del. Fick ett litet kompendium om profylax och små tips över vad pappan kan sysselsätta sig med medan jag ligger och i smärtkramper.
Fick även svar på lite frågor som har snurrat i mitt huvud de senaste dagarna. Främst kring igångsättning och att gå över tiden (frågor som kommer upp rätt naturligt när man har en underbar kompis som snart vankat runt 3 veckor sedan BF). Svaret jag fick var följande; Man går 41+6 veckor, därefter får man besöka spec. mödravården. Väl där blir bebisen undersökt för att se så att denne mår bra därinne. Ser allt bra ut kan man gå fram till v.43. Därefter måste man bli igångsatt, oavsett hur bra bebis mår.
Så, Anna...inte långt kvar nu. (tyvärr verkar Örebros sjukhus inte vilja hjälpa till något vidare vid sånna tillfällen...)

Utöver detta pratade vi lite om relationen mellan oss och våra partners. Vad som är viktigt att jobba med för att klara av att hålla ihop. Det var en lista med 7 punkter, om jag inte minns fel. Kan lägga upp dem imorgon.
Vi fick också lära oss att andas ihop. Även om det känns töntigt att sitta där i grupp, mittemot sin partner och andas i kör så kan det säkert hjälpa senare. Om inte annat så kan ju pojkvännen ha lärt sig hur han ska hjälpa mig att andas iallafall.

Sedan var det inte så mycket mer, som jag minns. Kändes skönt att få lite frågor besvarade och höra andras tankar och åsikter!Bad combo.

#28.

Jag har kommit till insikt.
Det går knappt att plugga som höggravid. Att sitta flera timmar på en föreläsning, i stenhårda stolar och bara sitta där...det går inte kroppen med på. Varenda liten del av mig värker just nu. Fy! Men banne mig att jag ska fortsätta. Jag trotsar Moder Natur och kör järnet ändå. Pojkvännen får helt enkelt ställa upp som massör de dagar det blir nödvändigt.

Sen kan jag ju kommentera en kommentar jag fick om att jag har snygga bristningar. Nu undrar jag först och främst; Var sitter dessa? och sedan; hur har jag kunnat missa dem?
Min mage har inte en endaste bristning än så länge (peppar, peppar), däremot har jag en minimal på typ 1 cm på höften som knappt syns.
Så, berätta gärna. Så ska jag boka tid hos någon som kan ta bort dem med laser.

Ja, det var allt för idag. Skola 8.15 imorgon så jag borde väl hoppa i säng snarast.


Vara min egen.

Skulle iväg på unga föräldrars föräldragrupp men helt ärligt så orkar jag inte. Jag har bara legat i sängen hela dagen och har faktiskt inga direkta planer på att resa mig. Det går knappt. Så fort jag ställer mig upp får jag massa sammandragningar. De gör inte direkt ont, men det är ju långt ifrån skönt.

Kan knappt bärga mig tills kroppen är min igen. Bara min. Då jag kan börja träna, äta och dricka vad jag vill utan att behöva oroa mig för vad som kan hända. Det ska bli helt jävla underbart!
(jag vet att jag kommer sakna min mage ruskigt mycket också, men vem vet...det kanske kommer senare i livet igen?!)

Nu sparkas det för fullt. Jag som hade tänkt sova. Tji fick jag. Hon kommer bli en nattuggla, min tös. Förhoppningsvis är det lätt att ställa om dygnet sen när graviditetshormonerna är ur kroppen och man kanske är lite piggare. Hoppas hoppas. Annars är det tur för henne att hon har en pappa också. Puh.
Godnatt!


Skolgång.

#29.

Mindre än en månad kvar idag. Sjukt! Tiden går både assnabbt och skitsakta just nu. Man vill ha det överstökat och få träffa den lilla, men samtidigt så känner jag mig inte redo än. Men blir man någonsin det?

Har börjat inse att den här kursen kommer bli riktigt tuff. Huvudet är inte alls med under föreläsningarna. Att plugga efter skoltid verkar inte heller vara ett alternativ, då ögonlocken vägrar hålla sig öppna då. Därmed inte sagt att jag kommer kugga tentan, för det vägrar jag göra. Jag får helt enkelt köpa mig lite energidrycker (trots att man inte ska dricka dem som gravid...) och köra järnet under de lediga dagarna nästa vecka.

I helgen vankas babyshower för mig och Anna. Vi håller tummarna stenhårt för att William har tittat ut då, så Anna orkar äta massa tårta och muffins med oss andra. Och öppna paket, såklart.
Blir nog sådär superamerikanskt med rosa/blå frosting på muffinsarna, ballonger och färgglada tårtor. Tror det kommer bli jättemysigt!

Veckans magbilder:

Födelsedagskalas.

#32.

Kalas hos mormor hela dagen. God mat och ännu godare tårtor. Men kändes som att det var lite konstig stämning där. Kan kanske ha berott på vinet som det bjöds på. Och att alla verkade trötta och griniga.

Blev överröst med namnförslag. Älskar att folk tror att deras åsikt faktiskt spelar någon roll för oss. Skiter väl vi i om de tycker att det namn vi har valt till vårat kommande barn är opassande eller fult. Och förslag som Tindra, Saga och Ebba lockar inte ett dugg. Det passar inte vårat barn liksom. Jag kan inte se det framför mig, att jag skulle ha ett barn med ett sådant namn.
(ta inte illa upp om ni som läser nu har ett barn som heter Tindra, Ebba eller Saga. Det passar säkert era barn!)
Men jag vill att våran dotter ska ha ett namn som inte bara passar henne utan även matchar med mellannamn och efternamn. Framförallt vill jag att hon ska ha ett namn som Vi gillar. Inte som alla andra gillar.
Folk verkar tro att bara för att man väntar unge så betyder deras åsikter något. Synd.

Nej, nu är jag dödstrött och vill bara sova. Godnatt!

Vecka 35.Nu väger bebisen ungefär 2,4 kg och är cirka 46 cm lång. Du kanske kan se en armbåge, fot eller ett huvud sticka ut på magen, när den rör och sträcker på sig. Eftersom livmoderns väggar och din mage sträcks alltmer och blir tunnare, kommer mer ljus in och bebisen kommer att utveckla tydligare dygnsrytm.

Denna vecka kan bebisen stoltsera med fingernaglar och ett par fullt fungerande njurar. Levern kan nu också bryta ner en del avfallsprodukter.

Nu är det mycket mindre fostervatten och du har förmodligen lagt på dig mellan elva och 14 kg. Din navel har också sträckts och sticker förmodligen ut. Eventuellt känner du dig andfådd nu när livmodern har växt så att dess ovandel sticker upp i bröstkorgen. Du kan också ha fått matsmältningsproblem av samma orsak.

Fortsätt dricka mycket vatten även om du behöver kissa så ofta att du lika gärna skulle kunna flytta in på toa – bebisen behöver denna vätska. Däremot kan det vara klokt att dra ner på urindrivande drycker som té och kaffe.

Mina tankar:
Magen har, som jag skrev tidigare, växt massor. Nu har även jag fått smaka på den bittra smaken av graviditetens baksidor. De flesta sitt/liggställningarna gör på något vis ont eller känns obehagliga. Såfort man har ätit så känns det som att maten är på väg att vända sig i magen. Nu börjar jag bli less.
Har ju som jag har nämnt börjar min kur med hallonbladste (som ska vara bra för att mjuka upp livmodershalsen och göra förlossningen både lättare och kortare. Ska även göra så man slipper blöda allt för länge efteråt. OCH viktigast av allt sätta igång hela kalaset), det har börjat ge lite utgivning i form av starkare och tätare sammandragningar. Håller tummarna för att de fortsätter!

Min mage:
(bild kommer imorgon)

Vattenskada.

#33.

Hur lyckas man vattenskada sin fina fina mobil genom att lägga den på toastolen under ett bad? Den nuddade ju aldrig vatten? Usch vad less jag blir! Jag som har pratat så gott om min älskade Sony Ericsson...

Mannen och jag har alltså varit och kikat på mobiler idag. Hans är från stenåldern och min är som sagt lite vattenskadad. Man ser knappt skärmen. Blir varsin Androidmobil. En HTC och en LG kommer snart att finnas i vårat hem. Men vi behåller våra gamla nummer, så ni behöver inte oroa er.

Magen har verkligen tagit det här med att växa på allvar. Gigantisk börjar den bli och jag ångrar lite att jag klagat innan. Så jädra kul är det ju inte att inte kunna sitta bekvämt och att ha halsbränna dagarna i ända. Nej, nu får hon gärna ta och titta ut. Nu är hon ju klar, typ. Inga problem om hon kommer nu liksom. Snälla?!

Zumba

#34.

Hur kommer det sig att de dagar man är ledig är de dagarna man gör som mest?
Idag skulle jag ju bara ligga i min säng och stirra upp i taket. Istället sprang jag runt på stan, hälsade på syster, gick på Zumba och avrundade det hela med Sex and the City med Sofi. (tack, tack, tack för den superfina bodyn jag fick!)
Vila får jag göra efter allt imorgon. Det vill säga; efter jobb och Ikeabesök.

Zumba verkar förövrigt vara en ruskigt rolig träningsform. Ska banne mig börja med det när magen är väck. Lite salsa, lite magdans och lite allmän träning. Härlig musik också. Man kunde inte låta bli att le när man tittade omkring sig. Nää, Sofi, jag följer med snart igen!Agg på bussen.

#35.

Idag när jag skulle kliva på bussen till skolan står där en kvinna med en syskonvagn. Ena ungen var helt nykläckt, såg det åtminstone ut som. Det blev lite trångt när jag klev på från andra utgången och hon ville ut så hon säger någonting i stil med:
- Du kommer inte in förrän jag kommer ut. Så du kan bara vända och gå ut igen.
Fine, tänker jag och går ut. Klart hon ska ut först liksom.
När hon sedan är ute hör jag henne säga: Jävla tjocka ungdomar...

Jag kunde bara tänka tanken:
"Det är du som är tjock, jag är fortfarande gravid". Men det sa jag inte. Lockande till tusen dock.

Förövrigt tror jag att mitt tålamod med folk börjar svikta rätt så rejält. Nu får folk hålla tungan rätt i mun för att jag inte ska gå runt och hata dem i all evighet efter någon ogenomtänkt groda. Eller handling. Det är nästan värre. Ja, mycket värre nu när jag tänker efter. Typ folk som inte byter toarullar eller som diskar fel. Jag kan bli rosenrasande inombords.
Undra om jag är sån när jag inte är gravid också? Jag minns faktiskt inte.


Barnmorskebesök.

Nu är jag äntligen tillbaks på min vanliga kurva. Allt är normalt och lillan växer som hon ska.
Barnmorskan var dock orolig över mitt användande av hallonbladste, då jag får massa sammandragningar och att de börjar göra riktigt ont. Hon tycker visst jag ska sluta så jag slipper föda för tidigt. SLIPPER? Jag kan knappt vänta. Låt mig, snälla, föda för tidigt. Jag ber.

Blodtryck: 120/70
Bebis puls: 150 b/m
Blodvärde: 111
Blodsocker: 5.7
SFmått: 29 cm (+1)
Viktuppgång: 14 kg

Föräldrargrupp del 1.

#36.

Okej, jag ger upp snart. Börjar tro att min bebis jävlas med mig. Sammandragningar varje 10de minut hela jävla natten. Hur lätt är det att sova då på en skala? Så ska man upp till plugget till 8. SUCK! Varken alvedon eller massage hjälper. Kan inte värkarna komma tätare så jag kan åka in? Nu är jag trött på "skiten".

Var på första mötet med föräldrargruppen igår. Gick genom lite allmänt mest. Vad som kommer tas upp, vilka vi var och så vidare. Kändes väl inte direkt som att vi klickade med några, trots att de var trevliga. Alla hade varit tillsammans i typ 10 år, var gifta, hade villa, jobbade sedan flera år osv. medans vi är ungefär tillräckligt unga för att kunna vara deras barn. Men vi ger det en chans.
Nästa gång ska vi prata om förlossningen, vilket känns rätt så intressant. Få höra hur de andra blivande mammorna tänker kring smärtlindring och allt annat.
Hoppas vi slipper sådana där larviga lekar och sånt som man har hört talas om. Att pojkvännerna ska nypa en för att man ska få andas genom smärtan typ.

Nej, jag är helt jävla slut så nu måste jag sova lite. Skriver om barnmorskebesöket senare.

Min profilbild
RSS 2.0