http://www.bloggtrafik.nu/banners/80x15a.jpg Livet som ung mamma till ett mirakel -

Tävling.

Jag är med och tävlar om en tandblekning hos Beconfident.

Var med ni också genom att:
1. Bli vän med dem på facebook, här.
2. Skriva att ni är med och tävlar på er facebookwall eller i er blogg.
3. Skicka länken till tavling@beconfident.seBeconfident.

Det bästa med att flytta.

1. Vi kan, förhoppningsvis, duscha utan att behöva ändra på temperaturen var 10de sekund och ändå ha en konstant värme.

2. Vi kan, förhoppningsvis, diska och duscha/bada utan att ha grannar som kommer springandes och säger att det är "olagligt" att göra det efter 21 på kvällen.

3. Vi kan i framtiden släppa ut Nora att leka utan att vara rädda för att knarklangarna ska tvinga i henne hemskheter.

4. Vi kan tvätta i en bra tvättstuga utan att behöva springa 4 trappor ner- ut på gården- 4 trappor upp.

5. Det är superdupernära svärmor och min mamma.

Jag längtar till tusen!


Lite Norafilmer.
Här har ni två filmer som verkligen fångat min dotters beteende och personlighet. Pratglad som få och alltid världens gladaste. Vi har haft sådan otrolig tur med henne!


Dagis.

Så, nu var dagisansökan postad och klar. Håller tummarna för att vi får plats på det dagis vi ville. Vi skrev bara ned ett alternativ, så vi får väl skylla oss själva om vi inte får där utan någon helt annanstans. Ibland får man chansa lite.
Ett kristet dagis med bra värderingar satsar vi på. Ekologisk mat och massa frukt/grönsaker. Musik och gymnastik varje dag. Var där och kikade utanför stängslet i förra veckan, såg riktigt mysigt ut. Alldeles nybyggd lekplats, kan det bli bättre? 
Möjligheten finns dessutom att gå där hela vägen upp till nian. Nora behöver alltså inte slitas från sina vänner, någonsin. Känns verkligen som ett superbra dagis! Så håll tummarna för oss nu! 

 

Förlossningsjournalen.

Tänkte att ni kanske ville läsa min förlossningsjournal, sådär 8 månader efteråt?!

Here goes:

10-10-08

20:42 Inskrivning: Inlägges på förl.avd. 21 årig 1-gravida, 0-para.
20:42 Orsak: Inkommer pga värkar i graviditetsvecka 39+5 (BP enl UL 101009, BP enl SM 100925)
20:42: Status: Yttre palpation: huvudläge, ruckbar i bäckenhålan. Flj: 145 slag per minut fosterljud normala.
20:53 Smärtlindring: Kan tänka sig akupunktur, sätter till börja med GV 20 i avslappnande syfte.
21:25 Smärtlindring: Akupuntkur mot ryggsmärta BI 25-28.
22:30 Kontraktion: Tycker värkarna kommer tätare och gör mer ont.
22:30 Smärtlindring: Önskar att vi tar bort akupunkturnålarna samnt önskar annan smärtlindring. Positiv till att pröva lustgasen.
22:40 Smärtlindring: Får lustgas/syrgas.
22:41 CTG: Yttre CTG reg inledd.
23:30 CTG: Lite svårbedömd, något höjd basalfrekvens, semre korttidsvariabilitet. Ber Dr.Steinberga titta på kurvan som ordinerar amniotomi och skalpelektrod.
23:35 Smärta: Upplever stark smärta. Uppger VAS 10.
23:35 Smärtlindring: Önskar att vi förbereder EDA
23:38 CTG: Skalp CTG reg inledd.
23:49 Infusion: Ringer- Acetat 1000 ml kopplas.

10-10-09
00:10 Smärtlindring: Sufenta- EDA lägges. Enl. EDAjournal.
00:30 Smärta: Uppger VAs 3, god effekt av EDA:n.
00:30 Medverkan: Ska vila en stund i sängen.
02:00 Medverkan: Sätter sig på boll.
02:15 Notat: Känner lite huvudvärk. Önskar tablett alvedon. Får två stycken Alvedon 665 mg/st.
02:30 Smärtlindring: Får lustgas.
03:20 CTG: Ber Dr. Steinberga titta på kurvan då det är återkommande mindre nedgångar.
03:20 Notat: Beredskap för eventuell sugklocka, men snabbt förlopp.
03:35 Födelse: Kön: Flicka framfördes och har nedre handen vid ansiktet.  Förlossningen avslutades: Ej instrumental. Ansvarig vid förlossning: Barnmorska: Pernilla
03:45 Smärtlindring: Infiltration lägges, Chirocain 2, 5 mg(ml 6 ml inför suturering
03:46 Bristning/Klipp: Ber Dr. Steinberga titta på bristningen för att utesluta sfinkterruptur. Sfinktern ej involverad men en djupare bristning, sutureras helt av Dr. Steinberga.
05:56 Mamma: Totalblödning 450 ml (300+150 ml). Har kissat.


10 tips vid barnolyckor.

Föräldrargrupp med temat "Olyckor i hemmet" idag. Fruktansvärt upplyftande föreläsning om kvävning, drunkningsolyckor och brännskador. Är det typ nu jag ska paketera in min dotter i bubbelplast och låsa in henne i vindsförrådet?
Fy vad rädd jag kommer vara från och med nu. Men lite tips fick vi och de delar jag gärna med mig av:

1. De vanligaste sakerna ett barn sätter i halsen är utan tvekan godis och frukt. Varför? Jo, för att barn sitter inte stilla när de äter just detta. De springer omkring och leker och sätter således i halsen. Låt därför barnen alltid sitta stilla när de äter, oavsett vad.

2.Giftinformationscentralen kan man beställa en "karta" med information om olycka produkter i hemmet och där även läsa hur man går till väga om bebisarrna stoppar något av det i munnen. Superbra information!

3. Vid brännskador stoppa alltid kroppsdelen i svalt vatten (inte iskallt men inte heller varmt) under ca 20-30 minuter. Titta på klockan när ni börjar spola vatten, en minut känns som 10 när man står stilla med ett barn under en diskho. 

4. Cykelhjälmar med grön spännrem under kan användas även när barnet leker. Den remmen lossnar om barnet fastnar med hjälmen någonstans (det gör inte den svarta remmen som många hjälmar har). 

5. Köp en flytväst. Inga armpuffar kan rädda en bebis, det är bara flytvästar som gäller. För att undvika drukningsolyckor ytterligare så försök bada med barnet så ofta som möjligt. På så vis blir barnet van vid vatten och kan lättare rädda sig själv vid en eventuell olycka (lyfta på huvudet exempelvis). 

6. Ha alltid hydrokortisonsalva hemma. Det hjälper inte bara mot insektsbett utan också mot brännskador. (Om det blir en blåsa vid brännskador så spräck aldrig den. Låt den spricka av sig själv). 

7. Om barnet sätter i halsen så lägg den med på armen (som du stödjer på knät) med huvudet nedåt i handflatan.  Slå med öppen hand mellan skulderbladen 5 gånger. Hårt. Ta därefter upp barnet och kolla i munnen. Har ingenting kommit upp så lägger du bebisen med magen uppåt och trycker med pek- och långfingret mellan revbenen 5 gånger. Fortsätt på detta vis, fram och tillbaks till föremålet kommit upp alternativt till ambulansen har kommit till plats.
Oftast kommer föremålet upp redan efter första slagen.

8. Barnsäkra inte alla lådor/skåp i köpet. Ha ett par lådor/skåp med ofarliga saker där barnet kan plocka och leka. Med exempelvis plastbyttor och träslevar. På så vis verkar inte de andra, farliga, skåpen lika lockande.

9. Ha alltid saker du inte vet om de är giftiga i sina orginalförpackningar. Behöver du ringa giftcentralen så vill de veta exakt vad produkten innehåller. Förvara självklart dessa saker på platser där barnet inte ska kunna komma åt dem. Exempelvis i skåpen över diskbänken.

10. Ha alltid en plastpåse med vetemjöl i frysen. Detta fryser aldrig utan håller en "okej" temperatur om de senare behöver läggas på bulor. Is blir alldeles för kallt.

Ja, det var de punkterna jag kan komma ihåg just idag. Ploppar fler upp så skriver jag ned dem senare.


Bildbomb.


Systerns student:


Kattungarna:Islandshästridningen:


Helgen.

Ni får ursäkta min döda blogg. Vi har haft fullt upp med lillasysterns student, kattungeköp och islandshäst-ridning.

Marias student:
Oh, jag är så stolt. Blev nästan tårögd när hon sprang ut med studenthatten på huvudet. Hon klarade det! Min lilla lillasyrra är stor nu. Vuxen. Och så jävla snygg!!

Kattungeköpet:
Fick ett mail från en kvinna som hade "blivit med kattungar". Hennes dotter hade kommit hem med två små lurvtussar i ryggsäcken, räddade från en brutal död. Hon hade inte plats för två kissar till så hon bad oss ta dem. Så, i fredags kom hon hit med dem. Två otroligt söta katttjejer. Pixie och Sidney heter de, just nu iallafall. Jag är kär.

Islandshästridningen:
Jag red i en herrans massa år när jag var yngre. 11 år för att vara exakt. Sedan slutade jag tvärt och hade inte suttit på hästryggen på 6 år. När min svärmor föreslog en ridtur på Ösjönäs kunde jag ju inte tacka nej. Och tur var det, kan jag lova. Jag är åter frälst och vill nu inget hellre än att hoppa upp i sadeln igen. Fantastiskt var det! Synd bara att det ska vara så förbenat dyrt att rida...

Ja, där har ni anledningen till min frånvaro. Bilder kommer senare idag! (Min dator är död så jag får tvinga sambon att låna ut sin emellanåt).


8 månader.

Nu kan/gör/gillar hon:
* Åla, fort.
* Har förstått hur gåstolen fungerar och springer således omkring som en tok.
* Har fått sin andra tand (precis bredvid den första)
* Försöker klappa händerna när hon gjort något bra.
* Pussar gosedjuren.
* Säger "Nenne"- mamma och "Dadda"- pappa.
* Svettas helt galet mycket.
* Älskar att dricka ur glas, muggar och flaskan.
* Har på allvar hittat sin tunga och gör massa roliga saker med den. Lipar och smackar.


Krampen

Precis som förra året vid denna tiden stod slaget mellan Karolinska Läroverket och Risbergska skolan. Det var svettigt och jämt genom hela dagen. Tävlingen avgjordes i sista grenen, dragkampen. Risbergska (aka Grisbergska) tog hem segern genom fusk. Som vanligt.
Vi piltar har slutat förvånas. Antingen så vinner vi och vi får spö (alltså stryk på riktigt) eller så vinner de genom fusk. Det finns ingenting mittemellan.
Ska jag vara helt ärlig så förstår jag inte varför de fortsätter Krampen? Det är alltid folk som blir skadade. Varför utsätta eleverna för det?

Hur som helst. Det var vad jag och Nora roade oss med idag. Kolla på svettiga svin och underbara piltar.

Ibland är det jobbigt att vara mammaledig...Not.


Framtida flytt.

Detta, mina vänner, blir en helt fullbokad vecka. Varje dag har jag ett schema för. Ska bli riktigt roligt. Imorgon är det Krampen (Nora ska lära sig i tid!!), på torsdag är det marknadsafton och babykonsert, på fredag tar min älskade syster studenten, på lördag är det utgång med mammagruppen och på söndag ska jag iväg och rida islandshästar.
Vilken vecka! Kommer vara helt slut veckan därpå.

Nora har fått sin andra tand. Den tittade ut i lördags. Nu är hon återigen världens lyckligaste bebis, utan tandvärk. Så sött med två vita risgryn som sticker fram varje gång hon ler. Man kan inte annat än att älska det!
Min lilla, stora tjej.

Annan rolig sak; Vi ska äntligen flytta! I september är vår lägenhet ledig och vi kan flytta ifrån detta hemska område. Visserligen till en bra mycket mindre lägenhet (25 kvadratmeter försvinner) men det kommer det absolut vara värt. Ska se till att hyra ett extraförråd där vi kan förvara de möbler och grejer som inte får plats i lyan.
Oh, det kommer bli så bra! Kan knappt vänta.


Utslagen hjälte.

Nora är helt slut efter gårdagens äventyr. Hon fick ju inte bara åka bil i 8 timmar, utan hon fick hänga på sin mamma och pappa i någon typ av sagotunnel. Den uppskattades verkligen! Alldeles lagom lång och lagom spännande utan att vara läskig. Perfekt för di små!
Nu däremot är hennes krafter slut och hon sover som törnrosa. Blir en lugn och skön dag för oss!

Perfekt när vi dessutom firar 1,5 år ihop, jag och Mr.Pappa. Blir god mat och lite äventyrsfilm på bio. Pirates of the Caribbean 4. Håller tummarna för att den är någorlunda bra iallafall! (Lär ju vara bra mycket bättre än Baksmällan 2 som sambon röstade för).

Hoppas ni också har en fin dag ute i solen!Liseberg, tur och retur.

Två bilder får symbolisera vår Lisebergsresa:
En massa bilresande och en förlovning. Nu är inte Nora fullt lika oäkta som innan, känns skönt. Att ha lagt 800 kr på åkband när vi bara hann åka 3 karuseller var känns inte fullt lika skönt.
Summa sumarum: Resan blev helt okej!

BVCbesök.

Igår var det dags att träffa BVC-sköterskan efter ett uppehåll på närmare 2 månader.
Hörseltestet klarade hon super, att byta leksaker från hand till hand också.
Och på vikt-längd-huvudomfångs-biten hade det hänt grejer vill jag lova!

Huvudomfång:
Födsel (9/10-10): 34 cm
14/3: 42 cm
Idag: 43.5 cm

Vikt:
Födsel: 3590 g
14/3: 7060 g
Idag: 8310 g

Längd:
Födsel: 52 cm
14/3: 64 cm
Idag: 69 cm (!!!)

Glasklart.

Sambon ringde så jag kunde inte hålla mig från att fråga...
Jag: Varför är det stora vita fläckar på golvet, överallt?
Sambon: För att jag borstade tänderna och hoppade omkring med Nora imorse.

Såklart! Att jag inte tänkte på den logiska förklaringen...


Min profilbild
RSS 2.0