http://www.bloggtrafik.nu/banners/80x15a.jpg Livet som ung mamma till ett mirakel -

Inköp och sommarplanering.

Nu har vi börjat tagit tag i allt som ska införskaffas och göras innan bebis tittar ut. Vi har visserligen 3 månader på oss men stressen börjar krypa sig på. Det är verkligen inte lite man måste ha för att klara av att ta hand om sin förstfödda.
Blir förmodligen en tur till västerås i helgen för att besöka deras Ikea. De hade bättre erbjudanden än vårat så att så får det bli. En superfin spjälsäng för 249 kronor som har kostat närmare 900 förut. Det kallar jag kap!

Var en sväng på Myrorna igår för att kolla in deras bebissortiment. Det var inget att skryta med, denna gången heller. Men kom hem med lite spel och kläder till tösen iallafall.

Stack till Unga Föräldrar i måndags och fick lite information om vad de gör och hur de hjälper oss unga. Verkade jättebra faktiskt! Nu har de tydligen semester fram till i augusti, så vi får hålla oss till dess. Bokade in mig och sambon på deras "kollo" för blivande föräldrar och småbarnsföräldrar 18-20 augusti. Man åker till ett litet pensionat och har en mysig sista sommarhelg ihop. Spelar spel, fixa barnkläder, går promenader och bara njuter av livet, typ. Tyckte det lät mysigt!

Här är det vi ska hålla till.

Eller vad säger ni?

Är det bara jag som stör mig på att ständigt bli klappad av främlingar på magen?
Och sedan få höra "det är bara att vänja sig"?

Nej hörni. Jag vill inte vänja mig! Jag vill ha min mage ifred. Det är en sak om folk jag känner, såsom familj och vänner, känner efter vid sparkar eller liknande. Men fullständiga främlingar eller avlägsna släktingar, ni kan hålla era händer för er själva. Ni får titta men inte röra. Precis som alltid annars.
Konstigt att folk bara tar för sig, faktiskt. Helt ologiskt.

Vecka 25.

Nu glömde jag ju skriva om v.25 igår. Så kan det gå! Vecka 25 är avklarad och detta är vad som händer:


Bebisen väger nu nästan 660 gram och är ungefär 35 cm lång från hjässa till häl. Den gör andningsrörelser, men har fortfarande ingen luft i lungorna. Undersökningar har visat, att ett 26-veckors foster reagerar på beröring. Om du lyser med en ficklampa på magen kommer bebisen att vända på huvudet, vilket har tolkats som att synnerven har börjat fungera.

När du har tid på BVC kontrolleras ditt blodtryck och du får lämna urinprov. På så vis kan man upptäcka tidiga tecken på havandeskapsförgiftning och diabetes så att behandling kan sättas in om det behövs.

Fingrar, handleder och händer kan kännas domnade eller värka. Det kan bero på att karpaltunneln, liksom så många andra vävnader i kroppen, svällt upp. Det medför att nerver som löper i tunneln kläms, vilket kan orsaka smärta. Handledsstöd kan hjälpa, liksom att ta kosttillskott med vitamin B6. Prata med din barnmorska eller läkare om du har fortsatta besvär.

Mina tankar:
Läste på samma sida som jag tog informationen att man nu kan "leka" med sin bebis genom att buffa tillbaks när den sparkar eller att rulla från sida till sida. Detta ska tydligen vara skitkul för bebisen, så det är ju värt ett försök. Jag ska pröva så får ni höra senare!
Magen börjar sannerligen ta mer form nu och snabbt går det. Just nu är det bara roligt, antar att man har tröttnat på sin mage om bara några månader och istället vill ha sin bebis i famnen. Inte för att jag inte vill det redan...
Jag har inga problem alls med domningar eller värker i leder, peppar peppar. Heller inga tecken på havandeskapsförgiftning eller diabetes. Ibland har man tur!
Däremot börjar jag få mycket sammandragningar, vilka kan göra riktigt ont...

Min mage:

Glad midsommar!

Nu mina vänner har midsommaren äntligen kommit hit. Detta betyder för mig, i år, en resa till Västerås för riktigt traditionellt firande med pojkvännens familj. Sill, potäter och massa, massa jordgubbar står på min lista för vad som ska ätas och göras.

Ha det bra nu allesammans och glad midsommar!


I ett försök att bli rundare.

Tack för svaren! Nu kan jag andas ut och låta kroppen förbereda sig inför förlossningen i fred.

Var igår iväg till svärmoderns jobb för att skriva ut lite papper och vara lite social. En av hennes arbetskamrater är också gravid, 3 veckor före mig, och gigantisk. Hon springer runt med världens kula som hela världen skulle se utan att ens fundera över huruvida hon är gravid eller bara tjock. Så kollar jag ned på min lilla bula, som alla gånger kan misstas för en laktosmage eller alldeles för många chips. Lite prestationsångest nu.

Så, nu har jag köpt mumsmums, marabou choklad, jordgubbar och grädde. Hur jag nu ska få i mig allt, det är ett senare problem. Tjockare, det ska jag bli!

Ta hand om er i värmen!

Förvärkar?

Nu förlitar jag mig på att jag har en massa smarthuvuden som läser min blogg och som kan allt om graviditeter. Jag har på senaste tiden märkt av att min mage ibland blir stenhård och alla muskler drar ihop sig. Detta håller i sig i någon halv minut för att sedan släppa helt. Så håller det på ett par gånger om dagen, mest på kvällar/nätter. Det gör oftast inte ont men är riktigt obehagligt.

Är det detta som man kallar förvärkar? Är det normalt att ha i v.25?
Känns väl lite väl tidigt för sådant?!


She's going crazy

Gud vilket håll i gång det har varit uti min mage idag. Tror minsann min flicka möblerar om bland tarmar och andra inre organ. Min vän Anna berättade att hon hört någonting om att man ska känna av sin lilla 10 gånger om dagen ungefär. Kan nog tänka mig att min unge är uppe i det femdubbla, minst. Känns nästan som att hon skulle ha hicka eller något.
Jaja, jag ska inte klaga. Det är bara mysigt att känna av att det bor någon därinne. Snart kanske man kan börja se vilken kroppsdel det är som försöker ta sig ut?

Hoppas ni har en underbar sommarhelg!


Vecka 24

Vecka 24 var nu avklarad, så detta är vad som händer:Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunn och ömtålig hud och ringa mängd underhudsfett. Hjärnan växer snabbt och bebisen börjar fylla utrymmet i livmodern. Den är ungefär 30 centimeter lång från hjässa till häl. Även om chanserna att bebisen skulle klara sig med rätt vård om den föddes nu är goda, så skulle de flesta läkare och barnmorskor göra sitt bästa för att förhindra en förlossning i det här stadiet så att bebisen får fortsätta utvecklas på ”vanligt” sätt.

Du kanske har fått svaga röda eller bruna strimmor, så kallade strior på mage, höfter eller brösten. Krämer kan inte ta bort dem, men att ha en BH som ger brösten bra stöd kan förebygga strior åtminstone där. Det är väldigt vanligt i det här stadiet av graviditeten – ca 90% av gravida kvinnor får dem. Efter förlossningen bleknar striorna gradvis och lämnar strimmor som är ljusare än kringvarande hud.

Dina ögon kan kännas torrare och vara ljuskänsligare än vanligt. Detta är också normalt under graviditeten och du kan lindra symptomen genom att använda s k konstgjorda tårar (säljs på Apoteket).

Mina tankar:
Puh, jag känner mig lite lättad över att jag har varit lyckligt lottad hittills och inte fått några strior. Bara för att jag sa det så kommer jag säkerligen ha massor till nästa vecka. Nejdå, min mor fick faktiskt bara något litet sträck på höften och sånt ska ju vara äftligt. Jag håller tummarna. Men man känner ju att huden dras ut och blir torrare, så blir nog till att införskaffa en bättre lotion.
Att ögonen känns torrare kan jag hålla med om, men jag tror snarare det beror på pollenallergin och linser. Men nu kan jag skylla även det på graviditeten, underbart!
Vad stor hon är, vår lilla flicka! 600 gram, hon har ju nästan gått upp ett hekto sedan förra veckan.

Min mage:


Tips, tips, tips!

Själv är jag väl kanske inte den människan med mest pengar här omkring så jag tycker att gratis är godast av allt. Fick ett tips från en annan gravid tjej här i cybervärlden.
Man beställer en babybox inför förlossningen. Denna boxen innehåller:
  • Pampers New Baby Blöjor, Pampers Sensitive tvättservetter, Pampers Magasin och DVD
  • Blöjhink från Angelcare
  • Mätsticka från Fisher Price
  • Amningsinlägg från Pigeon
  • Tidning Vänta Barn från Vi Föräldrar
  • Information från Go'boken
  • Lactacyd Intimate Care 50 ml + Female Kit
  • Fläckborttagningsmedel från Vanish
  • Liten bok för nyblivna föräldrar
Allt detta får man alltså gratis när bebisen kommit till världen. Hur bra är inte det?
Finns att hitta här:
http://www.babybox.se/

Vet även att Pampers har en förlossningsgåva som man får gratis om man registrerar sig på deras hemsida. Helt super ju!

En annan vän tipsade, som jag sa för något inlägg sen, om en alternativ bilbarnstol. Jag som inte har körkort eller har en sambo med körkort kommer inte åka allt för mycket bil så att köpa en sprillans ny bilstol känns dumt. Vännen tipsade om att vissa försäkringsbolag hyr ut bilbarnstolar för just den tiden man behöver. Alltså kan man hyra en stol i 9 månader och betala typ 100 kr i månaden för den. Toppen tyckte vi och beställde! Så, tack Anna!
(vi beställde från IF.se)


Gud vad jag är en tipsare idag. Känner mig nästan sponsrad, om det nu vore så väl.

Nåja mina vänner, ta hand om er!


To do-list.

Note to myself: Ring unga föräldrar imorgon, försjutton! Ska det vara så svårt att komma ihåg? Va? va? va? Nej, nu får du banne mig ta dig i kragen, Micaela. Imorgon, direkt när du stiger upp ur sängen, då ringer du. Okej? Har vi en deal?
Fint.


Barnmorskebesök.

Har precis kommit hem från barnmorskan. Man kan inte låta bli att bli så glad och stolt efter varje besök där. Över egentligen ingenting alls. Allt var ju bara som det skulle.

Var alltså på en sådan rutinkoll som alla blivande mödrar går på i v.24. Nästa gång blir inte förrän i v.28 så nu får jag vänta spänt.
Det man gjorde denna gång var att kolla blodvärden, äggvita i urinet, viktuppgång, barnets hjärtljud, magmått och så fick man snacka en massa skit om allt och ingenting. Jag blev uppskriven för Aurorasamtal (man får snacka med en specialutbildad barnmorska om sin förlossningsrädsla) och vi blev inskrivna på föräldrargrupp med start i september.

Såhär såg värdena ut, för er som är intresserade:
SFmått: 20 cm
Vikt: + 5 kg
Puls på bebis: 140 b/m
Hb-värde: 114
Blodtryck: 120/60
Allt var helt normalt, bara att järnvärdet var precis på gränsen. Får alltså fortsätta min järnkur. Blev tipsad av min nyfunna vän, Anna (som ska ha en liten bebis i slutet på Augusti), om Hemofer. Järntabletter som är skonsammare för magen. Den kvinnan har många bra tips! Ska skriva om en bilbarnstol i ett senare inlägg, som hon berättade om.

Syskonskaran

Hemska barnaminnen.

Var på studentfirande för två kusiner igår i Vingåker. Där klappades det på magen och lyckoönskningarna föll över mig som aldrig förr. Mysigt var det!

Fick höra en jättehemsk barn/bebishistoria av min mormor om mig som liten. Hon hade suttit barnvakt när mamma och pappa var ute på bus. Jag var dryga 2 år gammal och hade kommit på en mycket effektiv metod för att få min vilja genom. Denna gång ville jag tillbaks till mamma. Så, jag tog tag i problemet. Hängde mig över balkongen och sa att "om jag inte får åka hem till mamma så hoppar jag". Stackars mormor var helt hysterisk.
Som tur är fick de på något vis bort mig från balkongräcket och in i lägenheten. Men tänk om de inte hade klarat det...

Gud vilken vidrig unge man var. Självmordsbenägen som 2 åring.
Har ni några fina/hemska/roliga barnminnen?

 

I brist på andra bilder så lägger jag in denna. Världens yngsta mamma; 5 år gammal.
Sanningens ögonblick.

Jag såg precis en jätterolig kommentar här i bloggen angående hur jag ser ut "i verkligheten" och hur jag ser ut på bild. Att jag skulle antingen pressa ut magen på bilden eller dra in den in real life. Kommentatorn kan ju uppenbarligen aldrig ha varit gravid eller umgåtts allt för mycket med gravida.

Såhär är det nämligen, iallafall hos mig. Ni andra får väl berätta själva. Som gravid kan man varken dra in magen eller trycka ut den då man har en livmoder och en bebis i vägen. Att dra in magen är därmed omöjligt och att pressa ut går inte det heller, då huden inte räcker till. Så, jag gör alltså ingenting på bilderna. Däremot kan jag ju erkänna att jag klär "ner" mig i skolan och inte visar magen alltför mycket just där. Sedan varierar ju storleken på magen från dag till dag också.
Nu vet du det.Idag, tex, är inte magen alls lika stor som igår.


Proud as can be.

Jag måste få skryta lite. Idag köpte jag en pizza i brist på fantasi och lust att stå vid spisen. Jag åt upp hela pizzan! Själv!
Det har aldrig någonsin hänt innan graviditeten. Nu är jag som ett hål, helt omöjlig att fylla helt. Jag kan äta ikapp med mina killkompisar och det gör mig så sjukt stolt!

För att återgå till förgående inlägg. Klassisk musik fungerade! Min lilla bebis blev helt sjövild av de snabba takterna medan hon var lugn som en filbunke under de utdragna och lugna delarna. Gud så roligt experiment! Pröva, vet jag.


Vecka 23.


Bebisen väger nu strax över ett halvt kilo och är nästan 30 cm lång från hjässa till häl. Hörseln är välutvecklad och den kan höra din röst (som under vatten), dina hjärtslag och de mullrande, gurglande och kurrande ljud din mage och tarm gör. Höga ljud som bebisen ofta hör inne i livmodern, t ex hundskall eller dammsugaren, kommer förmodligen inte att låta otäcka efter födseln.

Många studier pekar på att bebisar i magen ofta gillar klassisk musik – av någon anledning särskilt Vivaldi. Pröva att spela Quattro Staggione och se om bebisen reagerar. Lugnar den ner sig när musiken är långsam och blir livligare när den är snabbare? Vem vet, du kanske bär på en blivande dirigent!

Din bebis hörsel fortsätter att utvecklas och lungorna håller på att förbereda sig inför livet utanför. Den sväljer fostervatten, men kommer förmodligen inte att bajsa förrän den är född.

Om bebisen föddes nu så skulle den ha en liten chans att klara sig (ca 16%), förutsatt att den får rätt vård. I detta stadium spelar varje dag i livmodern roll. Om bebisen föds nästa vecka, vid 24 veckor, skulle överlevnadschansen öka till 44%.

Du kanske börjar känna dig klumpig och ovig nu när din tyngdpunkt förflyttat sig. Tandköttet blöder eventuellt när du borstar tänderna och du kanske har fått knoppnavel? Sådant kommer att gå tillbaks till hur det var förut efter förlossningen.

Mina tankar:
Det där med musiken måste jag bara pröva! Har även hört att bebisar blir smarta senare i livet om de lyssnar på klassisk musik, så nu ska här pumpas Bach, Vivaldi och Beethoven. Kommer med en update för vad som hände, om något hände.
Skönt att hon har en liten chans att överleva om hon bestämmer sig för att komma ut redan nu, men hon får gärna vänta ett bra tag. Åtminståne till nästa vecka.
Magen har börjat synas nu och folk kan faktiskt både känna och se sparkarna tydligt nu. Hon är rätt hårdhänt, min flicka.
Man känner också av att det blir tyngre att andas. Att kämpa sig upp för våra fyra trappor är som ett helt gympass för mig och man blir helt dödstrött efteråt. Värre blir det väl antagligen, antar jag.

Min mage:


Bebislista.

Den utlovade listan med allt man kan tänkas behöva. Vissa saker får man ju självklart ta med en nypa salt och allt kanske inte behövs direkt vid ankomst.

Större inköp;
* Bil ( )
* Vagn (X) Crescent M300
* Babyskydd ( )
* Skötbord / Byrå ( )
* Kamera (X)

Sovplats;
* Spjälsäng ( )
* Vagga (X)
* Sänkläder t spjälsäng ( )
* Sängkläder t vagga/vagn ( )
* Lakan t spjälsäng  ( )
* Lakan t vagga/vagn ( )
* Spjälsängsskydd ( )
* Madrass ( )
* Kudde, täcke, madrasskydd ( )
* Mobil ( )
* Filt ( )
* Resesäng till mor- & farföräldrarna ( )
* Snuttefilt ( )
* Plastad frotté ( )
* Sänghimmel  ( )

Vård;
* Febertermometer ( )
* Nagelsax ( )
* Nässug ( )
* Badbalja, stöd ( )
* Handdukar ( )
* Tvättlappar ( )
* Badcape ( )
* Barntvål ( )
* Barnolja ( )
* Kam+borste set ( )
* Alvedon ( )
* Barnsalva ( )
* Våtservetter ( )
* Tops ( )
* Bomullsrondeller ( )
* Näsdroppar ( )
* Badtermometer ( )
* Idominsalva ( )
* Zinkpasta ( )

Sköta;
* Blöjhink ( )
* Skötmadrass ( )
* Speldosa ( )
* Skötväska ( )
* Blöjor ( )
* Talk / potatismjöl ( )

Äta;
* Nappflaskor ( )
* Haklappar hårda och mjuka ( )
* Plasttallrik, gaffel, sked ( )
* Ersättning, välling ( )

På väg;
* Bäsele/ Bärsjal ( )
* Vagn. se ovan (X)
* Filt ( )
* Åkpåse / Fårskinn ( )
* Regnskydd ( )
* Myggnät ( )
* Reflexer  ( )
* Vagnmobil / leksak ( )
* Solskydd till bilen ( )
* Solskydd till Primon ( )

Övrigt;
* Babygym ( )
* Babysitter ( )
* Nappar, napphållare ( )
* Dregellappar / Scarfar ( )
* Små handdukar t axeln / spydukar ( )
* "Walkie talkie" ( )
* Min första bok ( )
* Luktfritt tvätt- och sköljmedel ( )

Leka;
* Skallra ( )
* Lekfilt ( )
* Mjukdjur (X)

Baskläder i stl 50 & 56;
* Kortärmad body (X) 1 st
* Långärmad body ( )
* Sparkbyxor (X) 2 st
* Tunn mössa till BB, tunna vantar till BB ( )
* Strumpor ( )
* Pyjamas / Sovpåse ( )
* Byxor ( )
* Tunn tröja ( )
* Tjockare tröja /kofta (X) 2 st
* Solhatt ( )

Till mamma;
* 2 amnings-bh ( )
* Amningsinlägg ( )
* Bindor ( )
* Bystvärmare ( )
* Minst 2 amningströjor ( )
* Bröstpump ( )
* Mjölkuppsamlare ( )
* Bröstvårtsalva ( )
* Amningskudde ( )


Inköpta grejor.

Om det är fler mammor/blivande mammor som läser min blogg så får ni mer än gärna länka era bloggar (såg att två hade gjort det) för jag fullkomligt älskar att läsa om er. Man lär sig så mycket av det. Man slipper känna sig ensam om alla konstigheter som pågår i kroppen.
Så, jag kan aldrig få för många bloggar att följa!

Var iväg på föreläsning om förlossning och amning igår på sjukhuset. Jag har världens förlossningsskräck och hade stensäkert tänkt kräva kejsarsnitt, men efter föreläsningen blev jag osäker. Barnmorskorna verkade så lugna och trevliga. De förklarade var som händer om någonting går fel, när man ska komma in och inte, hur man kan hantera smärtan och så vidare. Det lugnade ner mig massor. Men jag har fortfarande inte helt blivit av med rädslan, så vi får se.
Bad mamma att vara med ifall det blir vaginalt iallafall, hon blev jätteglad.

Hann även med att köpa en barnvagn igår. En Crescent med svängbara framhjul. Var en kombivagn också så man kan ju ha den ett antal år, vilket gör att 1800 kronor inte direkt känns som värsta förlusten. Köpte den begagnad via familjeliv.se, men den har ett par månaders garanti kvar, vad jag förstod. Så, en sak mindre att köpa!Hittade förövrigt en jättebra lista med saker att köpa innan bebis anländer, kan lägga in den här när jag letat upp den igen. Om ni vill!

Sola eller inte?d

Nu har jag en fråga till er som är gravida eller har varit. Hur fanken solar man ryggen med magen i vägen?
Min mage må vara liten, men lägger jag mig på den så blir det ett jävla liv inuti. Det känns som att jag kväver mitt barn och att hon sprattlar som en galning för att få plats. Så, hur gör ni? Eller låter ni helt enkelt bli?
Vecka 22.

Jaha, då har vi alltså gått hela 22 veckor nu. Detta händer:


Nu väger bebisen nästan ett halvt kilo, cirka 430 gram, är drygt 27 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu. Innan detta sker, ser huden lite skrynklig ut, men bebisen lägger på sig lite varje dag nu. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln utvecklas stadigt.

Redan nu finns tandanlag i käkarna och det dröjer inte så länge innan bebisen är född och så småningom får sina första tänder.

Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka. Det är vanligt och helt normalt att få sug efter specifik mat och ökade (men inte blodblandade) flytningar.

Mina tankar:
Ett halvt kilo? Herregud. Ska jag ha ökat mellan 5,5 och 7 kg? Icke sa nicke. Jag ligger fortfarande på stadiga 4,5 kg. Ibland lite mindre faktiskt. Men tösabiten sparkar ju som en besatt så det är nog ingenting att oroa sig för. Hoppas jag.
Annars mår jag bättre och bättre för var dag nu. Börjar få tillbaks lite trötthet men det är ju inget direkt problem när man har sommarlov och SKA sova bort halva dygnen. Ryggen börjar ta lite stryk men så länge man rör på sig så brukar det fungera det också. Man lär sig sina begränsningar ruskigt fort!
Oh, en sak till!! Jag såg en spark. Alltså med blotta ögat. Magen bara hoppade till. Gud så glad jag blev!


Summertimes!

Vilka otroliga sommardagar vi har! Jag blir alldeles varm i hela kroppen bara av att tänka på det.

Flytten är avklarad, nu återstår bara upp-packning av alla kartongerna. De tar aldrig slut! Och så mycket skit som man sparar sen, totalt värdelöst! Huvudsaken är att sängar och datorer är på plats, då kan jag och pojkvännen leva som vanligt, någorlunda iallafall.

Har börjat få helt galet ont i ryggen. Vet inte om det beror på graviditeten eller på att man bara kan få det, gravid eller inte. Jag har ju ändå knappt gått upp något i vikt ( ligger nog på 4-5 kg plus fortfarande) så det kan nog inte bero på att jag börjar bli tung. Känns drygt att inte kunna gå långa promenader eller ligga hur man vill i sängen utan att hoppa till av smärta.

Blev tipsad av min käraste barnmorska om att gravida ska ha i sig massa järn. Såhär på sommaren har vi värsta lyxtillvaron kan jag ju säga. Jordgubbar, i mängder. Kan det bli bättre? Bara att moffa massa kartonger med de röda fina bären utan dåligt samvete från något håll.
Sen är jag en sucker för spenatsoppa också, som även det svämmar över i järn. UNDERBART!


Min profilbild
RSS 2.0